MENIU

Raport devastator SUA: Schimbările climatice vor genera pierderi economice masive

Dezastrele naturale provocate de schimbările climatice vor provoca daune în valoare de sute de miliarde de dolari în Statele Unite până la finalul secolului, potrivit unui raport al mai multor instituţii federale americane, ce contrazice poziţia Administraţiei Trump în privinţa protecţie mediului.

Raportul, publicat vineri, a fost întocmit cu sprijinul mai multor instituţii federale, precum NASA sau Departamentul Agriculturii, şi prezintă efectele probabile ale schimbărilor climatice asupra întregii societăţi americane, potrivit agenţiilor Reuters şi The Associated Press, citate de Mediafax.

Schimbările climatice vor afecta în mod special persoanele sărace, vor submina sănătatea populaţiei, vor avaria infrastructura şi vor genera costuri suplimentare în multe sectoare economice, de la agricultură la producţia de energie, se arată în raport.

Condiţiile meteorologice extreme "au devenit deja mai frecvente, intense sau au o durată mai mare", afirmă autorii raportului, precizând că dezastrele naturale înregistrate în Statele Unite în ultimii ani au provocat daune materiale record.

Raportul evidenţiază impactul utilizării cărbunelui, petrolului şi gazului natural asupra populaţiei şi economiei americane.

Creşterea nivelului de poluare a aerului şi încălzirea globală cauzează probleme cardiace şi pulmonare, apar mai multe boli transmise de insecte, se înregistrează mai multe decese din cauza caniculei şi tot mai multe persoane dezvoltă alergii.

Potrivit raportului, "condiţiile mai calde şi mai uscate au contribuit la creşterea numărului de incendii forestiere majore în vestul Statelor Unite şi Alaska".

Statul american California se confruntă de peste două săptămâni cu incendii de vegetaţie devastatoare care până în acest moment s-au soldat cu 84 de morţi. Preşedintele Trump a afirmat că o mai bună gestionare a zonelor forestiere ar fi putut limita efectele incendiilor de vegetaţie.

"Se estimează că pierderile anuale în unele sectoare economice vor ajunge la sute de miliarde de dolari până la sfârşitul secolului - mai mult decât produsul intern brut (PIB) din prezent al multor state din cadrul SUA", se arată în raport.

"Riscurile viitoare din cauza schimbărilor climatice depind în principal de deciziile pe care le luăm astăzi", concluzionează autorii.

Raportul întăreşte concluzia unui studiu de anul trecut potrivit căruia oamenii sunt principalul motor al încălzirii globale.

"Fără gazele de seră, forţele naturale - cum ar fi schimbările în energia de la Soare - a răci uşor Pământul", se arată în raport instituţiilor federale americane.

Concluziile studiului contrazic opiniile preşedintelui SUA, Donald Trump, care la un moment dat a afirmat că încălzirea globală este o "înşelătorie" lansată de chinezi pentru a afecta industria Statelor Unite.

Mai recent, Trump şi-a nuanţat poziţia, spunând că nu crede că schimbările climatice sunt o "înşelătorie", însă nu este sigur că sunt cauzate de activitatea umană. Mai mult, liderul de la Casa Albă a acuzat oamenii de ştiinţă că au o "agendă politică".

De la începutul mandatului său de preşedinte, Trump a anulat multe din măsurile în sprijinul protecţiei mediului introduse de predecesorul său, Barack Obama, scopul declarat al actualei Administraţii de la Casa Albă fiind acela de a spori producţia internă de combustibili fosili.

În luna iunie 2017, preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris.

După ce Siria a aderat în luna noiembrie 2017 la acordul climatic, SUA au rămas singura ţară care nu aplică pactul global privind combaterea schimbărilor climatice.

Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), un organism ştiinţific însărcinat cu evaluarea riscurilor generate de schimbările climatice, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2007, avertiza într-un raport recent că fluctuaţiile naturale de temperatură sunt exacerbate de activităţile umane, care au provocat o creştere de aproximativ 1 grad Celsius a temperaturii globale faţă de perioada preindustrială.

IPCC a comunicat că schimbările climatice pot fi oprite doar dacă populaţia lumii introduce o serie de schimbări majore şi costisitoare, cum ar fi reducerea drastică emisiilor de dioxid de carbon sau renunţarea aproape în totalitatea la utilizarea cărbunelui.

Mai multe articole despre:
economie SUA NASA schimbări climatice