MENIU

Raport Amnesty International. Prea multe condamnări la moarte

<p>Amnesty International </p>

Raport îngrijorător al organizaţiei Amnesty International. Numărul condamnărilor la moarte a crescut în 2014 faţă de anul anterior cu 28 de procente. Situaţia este pusă pe seama încercării unor state de a descuraja opoziţia sau de a lupta împotriva terorismului. Egipt şi Nigeria sunt date ca exemplu. Aceeaşi organizaţie constată, însă, o reducere a sentinţelor capitale duse la îndeplinire.

Anul trecut au fost pronunţate 2.466 de condamnări la moarte la nivel mondial.

Cele mai multe dintre ele au fost înregistrate în Nigeria, 659, şi Egipt, 509. Majoritatea sentinţelor date în Nigeria au legătură cu gruparea teroristă Boko Haram, în timp ce în Egipt hotărârile instanţelor, date în procese în masă ale membrilor Frăţiei Musulmane, au fost intens contestate de comunitatea internaţională.

Amnesty International constată totuşi o reducere în numărul execuţiilor, cu 22% faţă de anul 2013. Cele mai multe sentinţe capitale puse în aplicare s-au înregistrat în Iran. Oficial au fost confirmate 289, dar neoficial se vorbeşte de peste 450 de execuţii.

Urmează Arabia Saudită cu 90, Irak, cu 61, şi Statele Unite, cu 35. Statisticile nu includ China, unde aceste date sunt strict secrete. Se vorbeşte, însă, că numărul celor executaţi anual ar fi de ordinul miilor. În Europa, Belarusul este singura ţară care nu a abolit încă pedeapsa cu moartea. În 2014, trei deţinuţi au fost executaţi prin împuşcare, informează Amnesty International.

Mai multe articole despre:
Raport Amnesty International condamnări