MENIU

Masacrul de la Srebrenica. Radovan Karadzici, condamnat la 40 de ani de închisoare pentru genocid

Fostul lider politic al sârbilor bosniac, Radovan Karadzici, şi-a aflat sentinţa. Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) l-a declarat joi, la Haga, pe fostul lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, vinovat de genocid la Srebrenica, fiind condamnat la o pedeapsă de 40 de ani de închisoare, relatează Reuters. El a fost găsit vinovat în total în 10 din cele 11 capete de acuzare. Karadzic a fost găsit vinovat de crime împotriva umanității comise în mai multe municipalități din Bosnia, printre care omoruri și persecuții, acesta fiind unul din cele două capete de acuzare principale împotriva sa, scrie Agerpres. Totodată, acesta a fost găsit vinovat şli pentru asediul de la Sarajevo. Radovan Karadzic, psihiatru de profesie, a fost acuzat în special pentru masacrarea a circa 8.000 de bărbați și băieți musulmani la Srebrenica în iulie 1995, cel mai grav genocid comis în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

"Radovan Karadzic, instanța vă condamnă la 40 de ani de detenție", a afirmat judecătorul O-Gon Kwon, citind verdictul la Haga. Judecătorii TPIY l-au achitat totuși pentru cea de-a doua acuzație de genocid, precizând că nu au suficiente probe.

Lui Karadzici i se impută mai ales responsabilitatea masacrului de la Srebreniţa şi asediul de la Sarajevo, în care au murit în total cel puţin 18.000 de oameni. El a fost arestat în iulie 2008 într-un autobuz în Belgrad, după mai mult de zece ani de căutări. Fostul lider politic se dădea drept un terapeut care folosea metode alternative.

Procesul lui Radovan Karadzici a început în octombrie 2009 şi s-a încheiat în octombrie 2014, scrie Agerpres.

Radovan Karadzici, în vârstă de 70 de ani, este acuzat de masacrarea a 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani de forţele sârbe bosniace la Srebreniţa în iulie 1995, cel mai sângeros măcel comis în Europa după cel de-Al Doilea Război mondial şi calificat drept genocid de justiţia internaţională.

Fostul lider politic trebuie să răspundă celor 11 capete de acuzare, între care genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul războiului din Bosnia, care a făcut circa 100.000 de morţi şi a provocat strămutarea a 2,2 milioane de persoane între 1992 şi 1995.

Acuzarea a cerut închisoarea pe viaţă. Karadzici, care îşi asigură singur apărarea cu ajutorul unui consilier juridic, a pledat nevinovat.

La deschiderea procesului de la Haga, în martie 2010, el a afirmat că masacrul de la Srebreniţa a fost un „mit”. În prima zi a susţinerii pledoariilor, Radovan Karadzici a asigurat că a fost „un prieten adevărat al musulmanilor”.

Fost preşedinte al republicii unilateral proclamate de sârbii bosniaci, Republica Srpska, este de asemenea acuzat pentru asediul de la Sarajevo care a durat 44 de luni şi în timpul căruia 10.000 de persoane au fost ucise.