MENIU

Putin şi Hu Jintao discută despre petrol şi Iran

China strânge relaţiile cu Rusia! Preşedintele chinez, Hu Jintao a început astăzi o vizită de 3 zile la Moscova, la invitaţia preşedintelui Vladimir Putin. La aterizarea pe aeroportul moscovit, liderul chinez a declarat că temele principale de discuţie cu omologul de la Kremlin sunt criza dosarului nuclear iranian şi situaţia economică a celor două state în raport cu Statelor Unite- relatează agenţia Ria Novosti.

Liderul de la Beijing speră să se întoarcă acasă cu acorduri semnate în domeniul petrolier în valoare de 4 miliarde de dolari. Potrivit agenţiei Rian Ru, China doreşte ca Moscova să-şi redirecţioneze petrolul şi gazul destinat Asiei, exclusiv către ea, fiind al doilea mare consumator energetic din lume. Putin şi Hu Jintao urmează să bată palma şi pentru construirea unor noi reţele de conducte de petrol şi gaz. Totodată cei doi vor căuta soluţii şi în privinţa crizei dosarului nuclear iranian.

Moscova şi Beijingul s-au arătat reticenţi în privinţa aplicării unor sancţiuni aspre Teheranului. Ambele state au interese în zonă, explică experţii pentru AFP, Rusia în domeniul petrolului, iar China în cel al energiei atomice produse de Iran.
Mai multe articole despre:
Rusia Putin China discuţii