MENIU

Putin: Republica Moldova ar fi putut să ne avertizeze privind planurile sale de asociere la UE

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, vineri, că Republica Moldova ar fi putut evita măsurile restrictive, în relațiile comerciale cu Federația Rusă, dacă ar fi avertizat din timp Moscova cu privire la planurile sale de asociere la Uniunea Europeană, anunță Ria Novosti. Putin a adus în discuție ”condițiile cooperării”, despre care afirmă că reprezintă sursa problemelor între Rusia și Republica Moldova.

”Noi nu ne-am opus niciodată apropierii de UE și noi înșine vrem o apropiere, dar problema sunt condițiile cooperării dintre noi”, a declarat Putin, la summitul de la Minsk, de la care este absent președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

”Rusia este pregătită să acționeze pentru rezolvarea problemelor legate de asocierea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Este necesar să rezolvăm divergențele existente, să găsim soluții de compromis. Credem că toate țările semnatare al Tratatului privind zona de liber schimb a CSI sunt interesate în aceasta, fără excepție”, a spus Putin, în contextul semnării de către Republica Moldova și Ucraina a Acordului de asociere la UE.

Potrivit lui Putin, problemele, în planul relației cu Republica Moldova, se datorează lipsei de comunicări, din partea partenerilor moldoveni, în ceea ce privește ”riscurile ce pot apărea pentru economia rusă, după alăturarea la alte asociații economice și comerciale”.

”Problemele apar din cauza faptului că partenerii noștri nu consideră necesar să discute la timp, deschis, complet, la obiect și profesionist despre riscurile care pot apărea pentru economia rusă și pentru alte țări CSI, în legătură cu regulile de funcționare a zonei de liber schimb, după alăturarea partenerilor noștri la alte asociații economice și comerciale”, a explicat Vladimir Putin, făcând aluzie la autoritățile de la Chișinău.

 

 Mai multe pe Agerpres.