MENIU

PROTESTE UCRAINA. Revolta se extinde: Kiev, Liov, Cernăuţi. Ianukovici face concesii minime - LIVE

<p>Revoltă &icirc;n Ucraina</p>
<p>Revoltă la Kiev</p>

PROTESTE UCRAINA. Manifestaţiile antiguvernamentale din Ucraina s-au extins, joi, în oraşul Liov, situat în vestul ţării, unde sute de protestatari au pătruns cu forţa în sediul Administraţiei regionale, obligându-l pe guvernator să îşi prezinte demisia, relatează site-ul agenţiei Interfax. La Kiev, manifestanţii s-au declarat nemulţumiţi de tratativele cu Puterea şi sunt gata de "ofensiva" promisă. Revoltele au izbucnit cu violenţă şi la Cernăuţi. Preşedintele Ucrainei a anunţat, drept răspuns, că va efectua o remaniere guvernamentală săptămâna viitoare şi va modifica legile contestate de opoziţie, în contextul amplei crize politice de la Kiev.

PROTESTE UCRAINA UPDATE: Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a anunţat că va efectua o remaniere guvernamentală săptămâna viitoare şi va modifica legile contestate de opoziţie, în contextul amplei crize politice de la Kiev.

Ianukovici a avertizat totodată că va utiliza "toate mijloacele" împotriva manifestanţilor dacă nu se va ajunge la un acord cu opoziţia.

Concesiile sunt departe de ceea ce doresc manifestanţii. Opoziţia ucraineană a cerut demisia Guvernului şi a preşedintelui şi organizarea de alegeri generale anticipate.

LIVE VIDEO din KIEV 1

LIVE VIDEO din KIEV 2


Live streaming video by Ustream

PROTESTE UCRAINA UPDATE: Sediul Administraţiei Regionale din Cernăuţi a fost ocupat de manifestanţi, vineri, iar preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, Mihail Găiniceru, este internat în spital după ce a fost lovit în cap de unul dintre protestatari, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Găiniceru a declarat pentru MEDIAFAX că a avut loc un incident atunci când a vrut să iasă din sediul Administraţiei Regionale, fiind lovit în cap cu un obiect dur, din spate, de unul dintre manifestanţi.
"Acum sunt în spital. Mă simt destul de bine", a spus Găiniceru, care a menţionat că "nu a fost aruncată o piatră la întâmplare, ci a fost ţinta unui atac".

El a explicat că vineri a avut loc o sesiune regională, iar un grup mare de oameni neidentificaţi a vrut să intre în clădire, ei reuşind, în cele din urmă, să ocupe sediul Administraţiei Regionale din Cernăuţi.
"Clădirea este ocupată de oameni neidentificaţi", a spus Găiniceru, care nu a putut estima numărul manifestanţilor.

El a mai menţionat că activitatea instituţiei este blocată, iar personalul nu poate lucra.

PROTESTE UCRAINA UPDATE: Ambasadorul Ucrainei la Berlin este "convocat vineri după-amiaza" la sediul Ministerului german de Externe, care denunţă reprimarea manifestanţilor la Kiev, a anunţat Martin Schaefer, un purtător de cuvânt al ministerului, relatează AFP.

"Scopul acestei întâlniri este să i se prezinte în mod clar poziţia germană" împotriva violenţei şi în vederea unei îndemnări la "o examinare de către parchet a legilor împotriva drepturilor cetăţenilor", adoptate săptămâna trecută la Kiev, a adăugat Schaefer.

"Pornim de la principiul că ambasadorul va transmite mesajul imediat Guvernului ucrainean", a spus el.
Ministerul francez de Externe a anunţat anteriior că îl convoacă pe ambasadorul Ucrainei la Paris din acelaşi motiv.

De asemenea, şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, l-a sunat vineri dimineaţa pe omologul său ucrainean Leonid Kojara, a precizat Schaefer.
În această conversaţie, Steinmeier "a îndemnat la încetarea brutalităţilor asupra manifestanţilor paşnici", potrivit purtătorului de cuvânt.

"Sperăm că (...) Guvernul şi opoziţia au înţeles că violenţa nu este soluţia şi că orice nouă escaladare, cu noi răniţi morţi şi morţi, nu va aduce nimic bun Ucrainei", a spus Schaefer.

"Susţinem eforturile Uniunii Europene de lansarea a dialogului la Kiev", a adăugat el.

Comisarul european însărcinat cu Politica de Vecinătate Stefan Füle efectuează vineri şi sâmbătă o vizită la Kiev, a amintit purtătorul de cuvânt, adăugând că Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton urmează să efectueze săptămâna viitoare o vizită în capitala ucraineană în vederea unei întâlniri cu preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici.

PROTESTE UCRAINA. Sute de persoane s-au adunat de joi dimineaţă în centrul oraşului Liov, în jurul sediului Administraţiei regionale. După câteva ore, manifestanţii au forţat cordoanele poliţiei şi au pătruns în clădire, care este ocupată şi în acest moment.

Activişti ucraineni au luat cu asalt, în noaptea de joi spre vineri, Ministerul Agriculturii, situat pe principalul bulevard din centrul Kievului, potrivit unor surse concordante, relatează AFP.

"Activişti din cadrul mişcării Spilna Sprava (Cauza comună) tocmai au ocupat sediul Ministerului Agriculturii" de pe strada Hreşciatik, la aproximativ 100 de metri de Piaţa Independenţei, numită şi Maidan, un loc simbolic al mişcării de contestare a regimului, în ultimele două luni, a anunţat Oleksandr Daniliuk, liderul mişcării, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.

În urma negocierilor de joi seara între preşedintele Viktor Ianukovici şi liderii opoziţiei, care s-au încheiat cu concesii considerate "modeste" din partea puterii, "a devenit clar că este necesar să ne pregătim de ofensiva promisă" de liderii opoziţiei, a subliniat el.

"Am început", a adăugat Daniliuk.

"Colaboratori (ai ministerului) au venit să-şi ia lucrurile persoanle, însă le-am pus sub sigiliu şi nu vom lăsa pe nimeni să intre atât timp cât situaţia în ţară nu se normalizează", a declarat un activist pentru agenţia Interfax.

Kievul, al cărui centru este ocupat de la sfârşitul lui noiembrie de către manifestanţi proeuropeni după ce puterea a refuzat o apropiere de UE, în schimbul unei reorientări spre Rusia, este scena unor confruntări violente între manifestanţi radicali şi forţele de ordine, începând de duminică. Violenţele s-au soldat cu cinci morţi.