MENIU

PROTESTE uriașe în Serbia după valul de crime comise de tineri - SUTE de mii de oameni cer demisia președintelui Vucic

Proteste au loc din nou la Belgrad, după crimele din ultima perioadă care au îngrozit țara. Zeci de mii de oameni protestează sâmbătă, din nou, pe străzile capitalei Serbiei după valul crimelor comise de tineri la începutul lunii mai.

Zeci de mii de oameni s-au adunat sâmbătă, în capitala Serbiei, pentru a treia oară în ultima lună. Aceștia protestează împotriva guvernului după două împușcături în masă care au avut loc la începutul acestei luni.

Aproape 100 de mii de oameni au ieșit în ultimele zile pe străzile capitalei Serbiei, unde au cerut demisia guvernului, dar și reglementarea conținutului mass-media violent. Protestu la fost organizat de Partidul Democratic din Serbia. Manifestanții cer stoparea violențelor și acuză guvernanții că promovează „cultura violenței”.

 

Ei cer demisia președintelui - Aleksandar Vucic.

Zeci de mii de persoane au manifestat și vineri, 19 mai, la Belgrad, pentru a cere demisia unor înalți oficiali și reglementarea conținutului violent din mass-media, în urma a două asasinate în masă.

Mișcările de stradă au început după ce adolescentul de 13 ani și-a ucis 8 colegi și un paznic, la școală, pe data de 3 mai. La nici 48 de ore, un tânăr de 21 de ani a deschis focul în satele din apropierea Belgradului, unde 8 persoane au murit.

În data de 3 mai, un copil de 13 ani a fost acuzat de uciderea a opt elevi și a unui paznic la școala pe care o frecventa în centrul Belgradului. Pe 5 mai, țara balcanică a fost zguduită de un alt schimb de focuri de armă, când un bărbat în vârstă de 21 de ani a împușcat mortal opt persoane în satele din apropierea Belgradului.

„Suntem șocați, nu putem înțelege, suntem furioși. Aceasta este o întrebare pe care ne-o punem cu toții: ce fel de țară vom lăsa copiilor noștri?”, a declarat Jelena Mihajlovic, psiholog, în fața mulțimii din fața parlamentului Serbiei.

Proteste au avut loc aproape în fiecare zi după tragediile istorice și sunt catalogate drept cele mai mari din ultimii 20 de ani. Astfel de revolte au mai avut loc atunci când sârbii au ieșit în stradă pentru a-l da jos pe fostul președinte, Slobodan Miloșevici. 

Sunt cele mai mari demonstrații din ultimii peste 20 de ani.

Sârbii cer cer revocarea licențelor posturilor de televiziune care difuzează programe violente, precum și interzicerea ziarelor pro-guvernamentale care stârnesc tensiuni. Ei solicită demisia ministrului de interne al Serbiei și a șefului serviciilor de informații, precum și convocarea unei sesiuni extraordinare a parlamentului pentru a discuta răspunsul autorităților la împușcături.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a calificat protestele drept o acțiune „politică” și a anunțat o contramanifestație a susținătorilor săi pentru 26 mai, despre care a spus că va fi „cel mai mare miting din istoria Serbiei”.

După crime, el a promis un plan de dezarmare pe scară largă a populației. Potrivit proiectului de cercetare Small Arms Survey (SAS), 39% dintre locuitorii Serbiei dețin o armă de foc, cea mai mare rată din Europa.