MENIU

TENSIUNI. Proteste la Tiraspol, după ce echipa liderului Evgheni Șevciuk a pierdut alegerile

Situația devine tot mai tensionată în regiunea separatistă din estul Republicii Moldova. Susținătorii liderului Evgheni Șevciuk au ieșit în stradă pentru a-și exprima dezacordul față de rezultatele de la alegerile de duminică, anunță dnester.tv, citată de Unimedia.info.

Câteva sute de persoane pichetau miercuri sediul Comisiei Electorale Centrale, care a anunțat rezultatele finale ale pretinsului scrutin. Exercițiu nerecunoscut de Chișinău și nici de comunitatea internațională, care însă arată că majoritatea de 2/3 a fost cucerită de către apropiații grupului Sheriff, oponenți ai echipei lui Evgheni Șevciuk.

KGB-ul transnistrian califică protestele ca o lovitură de stat. Potrivit lor, „orice presiune asupra organelor de stat pot duce la destabilizarea situaţiei şi forţele din exterior pot profita pentru a distruge statalitatea republicii”, notează adevarul.ro.

Presa din stânga Nistrului anunța anterior că Șevciuk ar fi solicitat Moscovei indulgența de a pune în aplicare un scenariu de puci. Unele dintre instituțiile media rusești notează că la Tiraspol a început Maidanul.

Candidaţii sprijiniţi de administraţia lui Şevciuk au câştigat cel mult 14 mandate din cele 43 ale Legislativului local şi susţin că eşecul lor s-ar datora falsificării alegerilor, scrie Mediafax.ro.

Procurorul de la Tiraspol a avertizat împotriva oricăror acţiuni de protest care nu au fost anunţate cu cel puţin zece zile înainte, după cum prevede legislaţia regiunii separatiste.

La rândul lor, candidaţii principalului partid de opoziţie "Obnovlenie" (sprijinit de compania Sheriff,) care a câştigat scrutinul, s-au arătat îngrijoraţi că administraţia lui Evgheni Şevciuk nu se grăbeşte să accepte rezultatele alegerilor şi i-au cerut să nu tergiverseze convocarea primei şedinţe a noului Soviet Suprem.

Liderul de la Tiraspol şi echipa sa au suferit o înfrângere dureroasă în cadrul alegerilor desfăşurate duminică în regiunea transnistreană, informează Unimedia. Rezultatele preliminare arată că din cele 43 de locuri din aşa-zisul Soviet Suprem, aproximativ 30 vor fi ocupate de opozanţii echipei lui Şevciuk, susţinuţi de grupul comercial Sheriff.

Regiunea nerecunoscută se confruntă cu o criză social-economică fără precedent în ultimele luni, după ce Rusia a diminuat susţinerea financiară acordată acestei părţi a Moldovei, notează Publika.md.

Mai multe articole despre:
protest Transnistria Tiraspol Evghenii Șevciuk