MENIU

Proteste în Franța. Sindicaliștii ies în stradă

protestes in Franta

În Franţa, sindicatele ies din nou în stradă, astăzi, în toată ţara, dupa ce Guvernul a anunţat că îşi asumă răspunderea pentru reforma sistemului de pensii. Opoziţia a depus două moţiuni de cenzură care vor fi dezbătute astăzi în Adunarea Naţională.

Sindicatele susțin că asumarea răspunderii este o nouă dovadă că puterea politică vrea să treacă cu forța proiectul său de regresie socială. Sindicaliștii, precum și, potrivit sondajelor, o mare parte a opiniei publice văd în reforma pensiilor o încercare a Guvernului de a crește vârsta de pensionare și de a favoriza fondurile private de pensii, informează România Actualități.

La protestele de astăzi nu participă însă toate centralele sindicale din Franța. Premierul Édouard Philippe a anunțat că a recurs la asumarea răspunderii pe rforma pensiilor după ce dezbaterea legii era practic blocată de două săptămâni în Adunarea Națională din cauza celor peste 41.000 de amendamente, depuse în special de stânga radicală și de comuniști, cu scopul de a obstrucționa activitatea legislativă. În urma acestei decizii a Guvernului au fost depuse două moțiuni de cenzură: una din partea dreptei, iar cea de a doua vine din partea extremei stângi, susținătoare a mișcării sindicale care descrie inițiativa Guvernului drept o măsură de forță.

Mai multe articole despre:
Franta Extern