MENIU

Proteste de amploare în Germania împotriva rasismului și xenofobiei

Protestatari din întreaga Germanie s-au strâns, sâmbătă, la Berlin pentru un marș împotriva rasismului, xenofobiei și extremei-drepte.

Protestatari din întreaga Germanie s-au strâns, sâmbătă, la Berlin pentru un marș împotriva rasismului, xenofobiei și extremei-drepte într-unul dintre cele mai mari proteste din țară din ultimii ani, relatează The Guardian, scrie Hotnews.
 
Asta, în contextul în care duminică peste 9,4 milioane de persoane cu drept de vot sunt convocate duminică la urne în cadrul alegerilor regionale în Bavaria.
 
Organizatorii spun că 242.000 de oameni au participat la demonstrația de sâmbătă, după ce de-a lungul verii în mai multe orașe au avut loc proteste antimigraționiste, înainte de alegerile regionale care au loc duminică în Bavaria. 

Un purtător de cuvânt al Poliției a refuzat să estimeze numărul oamenilor care au participat la marșul organizat de mai multe asociații, sindicate, partide și grupări pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International.

Protestatarii au avut pancarte cu mesaje precum ”construiți poduri, nu ziduri”, ”uniți împotriva rasismului” și ”suntem indivizibili - pentru o societate deschisă și liberă”. Unii au dansat pe muzică pop. 

Sosirea a peste 1 milion de refugiați, mulți din zone de război din Orientul Mijlociu, a crescut sprijinul pentru AfD. 

Grupurile de extremă-dreapta din orașul Chemnitz s-au ciocnit cu poliția și a alergat oameni despre care credeau că sunt străini în luna august, după înjunghirea mortală a unui german de către doi imigranți. Proteste similare au avut loc și la Dresda, dar și în alte orașe estice.

Merkel a acuzat politicienii AfD de folosirea protestelor violente pentru a stârni tensiunile sociale, deși numărul atacurilor violente asupra refugiaților și azilanților au scăzut simțitor în prima jumătate a acestui an. 

Mai multe articole despre:
Germania proteste xenofobi miscari de dreapta