MENIU

Primele reacții pe plan mondial după anunțul Coreei de Nord privind testul nuclear

Marile puteri mondiale reacționează după ce Coreea de Nord a anunțat că a efectuat, miercuri dimineață, primul test "reușit" de bombă "miniaturizată" cu hidrogen. Prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, a calificat, miercuri, testul nuclear drept o "provocare gravă" în fața eforturilor mondiale de neproliferare nucleară și o "amenințare serioasă" împotriva Japoniei. Pe de altă parte, Casa Albă a transmis că nu poate confirma că Phenianul a efectuat, într-adevăr, un test nuclear, însă a asigurat că va continua să monitorizeze situația, potrivit HotNews.ro.

"Condamn ferm acest test. Testul nuclear efectuat de Coreea de Nord este o amenințare serioasă la adresa securității țării noastre, iar noi absolut nu îl putem tolera", a declarat prim-ministrul japonez, adăugând faptul că vede în acest test "o provocare gravă în fața eforturilor internaționale de neproliferare", potrivit Agerpres.

La rândul său, Departamentul Apărării Statelor Unite a anunțat, prin vocea unui oficial american, sub protecția anonimatului, că "examinează informațiile despre un posibil eveniment seismic lângă instalațiile nucleare nord-coreene", informează Reuters.

Totodată, Casa Albă a anunțat că nu poate confirma că Phenianul a efectuat, într-adevăr, un test nuclear, însă că va continua să monitorizeze situația.

Coreea de Nord a anunțat că a efectuat, miercuri dimineață, primul test "reușit" de bombă "miniaturizată" cu hidrogen, marcând un avans important în programul ei nuclear dacă se confirmă, la câteva ore după ce a fost detectat un cutremur de magnitudine 5,1 ce părea a fi artificial în apropierea unui sit nord-coreean de teste nucleare, informează Yonhap, AFP, Reuters și Kyodo.

"Primul test de bombă cu hidrogen a fost finalizat cu succes la 10.00 (1.30 GMT) la 6 ianuarie 2016, pe baza determinării strategice a Partidului Muncitoresc" la putere, a anunțat televiziunea de stat nord-coreeană.

Coreea de Nord a declarat, miercuri, că va continua să-și consolideze programul nuclear în scopul de a se proteja împotriva politicilor ostile ale Statelor Unite.
   
Într-un comunicat după efectuarea celui de-al patrulea test nuclear, agenția de presă de stat din Coreea de Nord a afirmat că Phenianul nu va renunța la programul său nuclear atât timp cât Statele Unite își mențin ceea ce agenția a numit "poziția sa de agresiune", în contextul în care Coreea de Nord se află sub noi sancțiuni ale SUA și ONU pentru programele ei nuclear și de rachete.
   
De asemenea, Coreea de Nord a declarat că va acționa ca un stat nuclear responsabil și a promis să nu utilizeze armele sale nucleare, cu excepția cazului dacă suveranitatea îi este încălcată. De asemenea, ea afirmă că nu va transfera capabilitățile sale nucleare altor părți, notează Reuters.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord Japonia SUA test nuclear