MENIU

Primele probleme pentru comisarii europeni desemnaţi

MIGUEL ARIAS CANETE

Britanicul Jonathan Hill va fi audiat din nou, săptămâna viitoare, de către deputaţii europeni, deoarece prima sa prestaţie, de miercuri, pentru preluarea postului de comisar pentru Serviciile Financiare nu a convins, notează Mediafax. Probleme are şi MIGUEL ARIAS CANETE, comisarul desemnat pentru pentru Energie şi Climat, cu declaraţia de interese, scrie EUObserver.

"Britanicul Jonathan Hill nu a fost confirmat astăzi (miercuri). El va fi invitat pentru un nou schimb de opinii cu Comisia pentru Afaceri Economice", a anunţat pe contul său de Twitter deputatul german Sven Giegold, membru al Verzilor.

"Un nou schimb de opinii săptămâna viitoare pentru Hill. Nu este uşor să înţelegi cinci ani de reglementare financiară în zece zile", a comentat deputata conservatoare britanică Kay Swinburne.

"Va fi o a doua şansă", a confirmat o sursă europeană, apreciind audierea de miercuri ca fiind "lipsită de conţinut".

În cursul audierii de trei ore de miercuri, Hill a dat asigurări cu nu va fi "reprezentantul Londrei" în cadrul viitoarei Comisii Europene.

Nici comisarul propus de Spania nu are încă acordul comisiilor din Parlamentul European. Membrii comisiilor de Energie şi Mediu din europarlament au decis joi să amâne audiere acestuia până la primirea unei opinii a comisiei juridice pe tema schimbării declaraţiei de interese cu doar o zi înaimtea audierii.

Canete, desemnat pentru Energie şi Climat, este de departe cel mai controversat candidat pentru un loc în Comisie. Deşi a renunţat la participaţiile în cadrul unor companii petroliere, rudele sale rămân acţionari în aceste societăţi, ceea ce deplâng numeroase organizaţii neguvernamentale şi Verzii, care îl consideră "mai competent în ceea ce priveşte petrolul decât energia regenerabilă".