MENIU

Premierul Poloniei recunoaște eșecul populismului în alegerile din 2023 - Morawiecki: Susținerea interzicerii avortului - „o greșeală”

Premierul Poloniei recunoaște eșecul populismului în alegeri, legat de interzicerea avortului / Foto: Profi Media

Premierul polonez Mateusz Morawiecki spune că susținerea interzicerii avortului a fost „o greșeală”, după eșecul înregistrat la alegerile parlamentare de luna trecută.

 

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că a fost o „greșeală” electorală ca partidul de guvernământ să susțină interzicerea totală a avortului.

Acesta recunoaște că a fost „o greșeală” interzicerea aproape totală a avortului pe care a susținut-o partidul său din 2020 a dus în timp la scăderea procentelor electorale ale partidului său Lege și Dreptate (PiS, dreapta populistă). Morawicki a mai spus, într-un interviu acordat platformei de știri poloneze Interia, că „a fost întotdeauna un susținător” al legii avortului care exista înainte de hotărârea Tribunalului Constituțional, dar că înăsprirea legii ar fi putut contribui la pierderea de către PiS a majorității parlamentare la alegerile din octombrie.

Declarația vine după trei săptămâni de la alegerile parlamentare. Partidul său de guvernământ Lege și Dreptate (PiS, dreapta populistă) a pierdut majoritatea în Parlament, deși s-a clasat pe primul loc la alegerile din 15 octombrie. Majoritatea în Parlament a fost formată de Opoziția condusă de Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European în perioada 2014-2019.

În 2020, Tribunalului Constituțional a decis practic interzicerea totală a avortului în Polonia. Tribunalul a decis că avorturile pe baza diagnosticului de malformații congenitale grave la făt, care erau atunci exact toate avorturile permise legal în Polonia, încălcau Constituția. Cererea la Tribunal a fost depusă de aproape 200 de parlamentari din partidul PiS, din care făcea parte și el. Decizia a stârnit o adevărată revoltă în rândul populației la acea dată. A provocat cele mai mari proteste de la căderea comunismului, sute de mii de polonezi au ieșit în stradă. Sondajele de opinie arătau că o mare majoritate se opune acestei hotărâri.

În prezent, avortul în Polonia este permis doar în cazuri de viol, incest sau dacă sarcina pune viața mamei în pericol.

„Cu siguranță au existat greșeli din partea noastră. Cererea adresată Tribunalului Constituțional în acest caz a fost o greșeală. În ceea ce privește avortul, vă voi răspunde direct: Am fost întotdeauna un susținător al compromisului privind avortul de acum 30 de ani”, a mai spus Morawiecki, referindu-se la termenul folosit în Polonia pentru legea avortului din 1993, care exista înainte de hotărârea Tribunalului Constituțional.