MENIU

Premierul Olandei: Spațiul Schengen nu se poate extinde – Oficialul cere controale mai drastice la frontieră

Foto cu caracter ilustrativ / Arhivă

Spațiul Schengen nu se va extinde până în momentul în care problema migrației nu va fi rezolvată! Este declarația care vine de la premierul Olandei, țară care a votat, alături de Austria, împotriva României la aderarea spațiului de liberă circulație. Mark Rutte a avut și o întâlnire cu cancelarul austriac, iar oficialii își mențin poziția: „suntem uniți în obiecția noastră față de extindere”. 

Mai mult, premierul Olandei susține că spațiul Schengen nu va supraviețui dacă Reglementarea Dublin nu este reînnoită.

Concret, oficialul cere acum reînnoirea normelor de înregistrare a migranților la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Acesta consideră că actualele controale la frontieră existente între Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria și Slovenia arată că sistemul dă erori și cere Europei să sprijine protejarea punctelor de frontieră. 

Cât pierde România lunar în afara spațiului Schengen

România pierde lunar o sumă uriașă de bani din cauza problemelor cauzate de neapartenența la spațiul Schengen. 

Un om de afaceri român atrage atenția asupra acestei probleme. Președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, Răzvan Nicolescu, susține, în baza unei analize realizată de o companie de consultanță, că fiecare lună de întârziere în aderarea României la Schengen înseamnă minimum 200 de milioane de euro mai puțin la Produsul Intern Brut al țării.

„Se va întâmpla astăzi. Eu sunt în continuare optimist. Am văzut cu toţii zilele trecute discuţiile, inclusiv cele publice. Mi se pare că doi lideri din Austria, cancelarul şi ministrul de interne, practic încearcă să ia ostatice toate valorile şi principiile Uniunii Europene de când s-a fondat Uniunea Europeană şi nu să nu mai respecte nimic, pentru că aşa vor ei. Eu nu cred că lucrurile vor rămâne aşa. Din punct de vedere economic eu cred că Schengen este şi o chestiune economică sau este, poate în primul rând o chestiune economică. Este o chestiune şi de respect pentru 30 de milioane de cetăţeni români şi bulgari. Dar este o problemă economică şi dacă nu conştientizăm acest lucru, trebuie să mergem în toate punctele noastre de trecere a frontierei către vest şi să vedem acolo tiruri care stau zile întregi ca să treacă punctul de trecere a frontierei. Şi sunt kilometri de tiruri", a menţionat Nicolescu, într-o conferinţă de presă.

În același context și președintele Consiliului Național al IMM-urilor susține că și transportatorii care stau la vamă cu zilele sunt afectați. El susține că există un cost pentru fiecare transport de minimum 200 de euro în plus, din cauza neintrării României în Schengen. 

Mai multe articole despre:
Schengen olanda Mark Rutte