MENIU

Posibilă reintroducere a sancţiunilor impuse de ONU Iranului

Marile puteri au ajuns la un acord asupra unei modalităţi de restabilire a sancţiunilor impuse de ONU Iranului, în cazul în care acesta încalcă un viitor acord în dosarul nuclear. Astfel, se îndepărtează un obstacol major din calea unui acord până la 30 iunie.

Noua intelegere dintre membrii Grupului 5+1 (cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia si China plus Germania) le aduce mai aproape de un posibil acord final cu Iranul, in pofida altor obstacole ca accesul ONU la instalatii militare iraniene, relateaza Reuters.

Cele sase mari puteri si Iranul au ajuns la un acord interimar, pe 2 aprilie, in vederea unui posibil acord final vizand sa blocheze drumul iranienilor catre construirea unei bombe nucleare in schimbul anularii sanctiunilor. Insa calendarul ridicarii sanctiunilor, accesul si verificarea respectarii acordului si un mecanism de restabilire a sanctiunilor in cazul in care Teheranul isi incalca angajamentele sunt unele dintre cele mai dificile subiecte ramase in negociere.

Cum ar putea arata o intelegere SUA-Iran pe dosarul nuclear? SUA si UE doresc ca orice relaxare a sanctiunilor ONU sa fie reversibila in mod automat daca Teheranul incalca acordul final. Rusia si China resping in mod traditional asemenea masuri automate, deoarece le submineaza votul de veto in calitate de membri permanenti ai Consiliului de Securitate.

Mai multe articole despre:
Iran ONU sancţiuni marile puteri