MENIU

Portavocea mediatică a Rusiei: Putem asista la un război SUA-China

SputnikNews, serviciul de știri controlat de guvernul de la Moscova, avertizează cu privire la posibila izbucnire a unui conflict militar SUA-China, pe fondul tensiunilor din Marea Chinei de Sud, unde americanii ar intenționa să trimită nave și avioane pentru a sprijini poziția statelor aflate într-o dispută teritorială cu Beijingul.

"Regiunea Asia-Pacific s-ar putea afla în pragul unui conflict militar, în condițiile în care SUA încearcă să incite mai multe țări, printre care Japonia și Filipine, împotriva Chinei, pe tema disputelor teritoriale din Marea Chinei de Sud", scrie site-ul sputniknews.com.

Artiolul publicat de serviciul de știri care reprezintă portavocea guvernului rus vine după informațiile potrivit cărora Pentagonul are în vedere trimiterea de nave şi avioane pentru „asigurarea liberei navigaţii“ în jurul insulelor construite în ultimul timp de China în Arhipelagul Spratleys, din Marea Chinei de Sud. Beijing a condamnat cu fermitate planul american, scrie Românialibera.ro.

Situația în Marea Chinei de Sud este complicată. Șase state – Sultanatul Brunei, China, Malaysia, Filipine, Taiwan şi Vietnam reclamă în Marea Chinei de Sud insule, recife şi atoli cu apele aferente. China îşi bazează revendicările pe hărţi din anii 1940.

Imagini satelitare din martie 2014 demonstrează că statul chinez a efectuat lucrări de reabilitare pe şapte dintre aceste insule şi construieşte o pistă de aterizare, şi a început lucrări pentru o nouă pistă de aerodrom pe altă insulă. Într-un raport recent asupra puterii militare chineze, ministerul american al Apărării acuză China că şi-a crescut masiv prezenţa pe aceste insule şi construiesc insule artificiale într-un ritm fără precedent.

Implicarea SUA în această dispută complexă și multilaterală are potențialul de a transforma această situație tensionată și periculoasă în ceva și mai urât, scrie Sputniknews, care cotează publicația americană National Interest.  

Mai multe articole despre:
SUA China Filipine marea chinei de sud sputniknews