MENIU

Poroşenko, pregătit să colaboreze cu Moscova pentru instaurarea păcii în Ucraina - CNN

<p>Președintele Poroșenko</p>

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, s-a declarat joi pregătit să colaboreze cu "oricine", inclusiv cu autorităţile de la Moscova, pentru a contribui la instaurarea păcii în Ucraina, într-un interviu acordat CNN.

"Sunt pregătit colaborez şi să închei un acord de pace cu oricine, pentru a instaura pacea în ţara mea, nu pentru că suntem slabi sau mai puţin patriotici decât alţii (...). Suntem pregătiţi să ne apărăm ţara, deoarece detest ideea de a nu folosi ultima şansă pentru a aduce pacea în regiune", a declarat Poroşenko, referindu-se, inclusiv, la intenţiile sale de a colabora cu Rusia.

El a adăugat că "uneori, poziţia (preşedintelui rus, Vladimir) Putin destul de pragmatică, alteori este foarte emoţională".

"Eu, pur şi simplu, încerc să prind momentul când el (Putin) este mai pragmatic, decât emoţional", a afirmat preşedintele ucrainean.

Poroşenko a menţionat că negocierile cu insurgenţii proruşi vor continua vineri.

"Sunt optimist şi cred că în câteva săptămâni sau, posibil, luni, vom încheia un acord de pace", a declarat el.

Recent, liderul ucrainean a dat asigurări că autorităţile de la Kiev doresc "un armistiţiu durabil", însă a deplâns sprijinul insuficient al Rusiei pentru planul de pace, cu o zi înainte de expirarea armistiţiului fragil din estul ţării.

"Planul de pace pentru aceste regiuni nu poate funcţiona decât dacă Rusia îşi îndeplineşte rolul. Până acum, din nefericire, susţinerea Moscovei nu a fost suficientă", a afirmat Poroşenko.