MENIU

Polonia ia măsuri! Ministrul polonez al Apărării: "Rusia ar putea ataca alte teritorii din Europa"

Polonia se pregăteşte pentru repetarea scenariului din Crimeea. Bugetul armatei a crescut semnificativ după declanşarea crizei din Ucraina, iar numărul miliţiilor voluntare se înmulţumeşte. Ministrul polonez al Apărării spune că ţara sa se confruntă cu cea mai gravă criză de securitate din ultimele două decenii.

Putem vedea că Rusiei urmăreşte restaurarea influenţei pe care o avea în timpul Uniunii Sovietice. Dacă situaţia se prezinză astfel, atunci criza nu se reduce la Crimeea şi se va extinde la teritoriile altor ţări, care vor fi ţinta agresiunii sau a altor măsuri luate de Federaţia Rusă. Trebuie să fim pregătiţi.

Polonia, stat membru NATO, şi-a crescut cheltuielile militare cu aproape 20% în ultimul an. Varşovia a început şi un proces de modernizare a armatei. La aceste măsuri se adaugă planurile de pregătire a unor grupări paramilitare formate din civili.

Deşi în Estul Ucrainei este în vigoare un armistiţiu, oficiali vestici se tem că separatiştii pregătesc o nouă ofensivă, asistaţi de Rusia. Televiziunea Al Jazeera a surprins imagini cu vehicule militare ale Rusiei aflate la graniţa cu Ucraina.

Cu o săptămână în urmă, Reuters a relatat că ruşii au masat tancuri şi trupe la frontiera cu vecina estică. Kremlinul a refuzat să răspundă când a fost întrebat dacă Rusia pregăteşte o invazie în Ucraina.

Mai multe articole despre:
Rusia război Polonia NATO Crimeea