MENIU

Polonia se va opune oricăror sancțiuni impuse de UE Ungariei

Polonia, cel mai mare stat fost-comunist din Uniunea Europeană, a anunțat că se va opune oricăror sancțiuni impuse de UE Ungariei.

”Fiecare țară are dreptul său suveran de a realiza reforme interne pe care le consideră adecvate”, a declarat ministrul de Externe din Polonia, miercuri, citat de Reuters.

”Acțiunile îndreptate împotriva statelor membre reușesc doar să adâncească disensiunile din UE, accentuând actuala lipsă de încredere a cetățenilor în instituțiile europene”, a mai spus acesta.

Parlamentul UE a votat pentru activarea ”opțiunii nucleare” împotriva Ungariei. Ce urmează

Parlamentul European a votat miercuri un raport care critică situația statului de drept în Ungaria lui Viktor Orban și cere activarea articolului 7 al Tratatului, care poate duce la pierderea dreptului de vot în Consiliul European. O astfel de măsură este doar un semnal însă, în condițiile în care activarea așa-numitei ”opțiuni nucleare” necesită și un vot unanim - și astfel, imposibil - în Consiliu.

448 de europarlamentari, inclusiv aliați de centru-dreapta ai lui Orban, au votat PENTRU, 197 contra şi 48 s-au abținut.

Activarea articolului 7, cunoscut sub numele de ”opțiunea nucleară” necesită însă și votul unanim al Consiliului European.

Mai multe articole despre:
Polonia Ungaria Uniunea Europeană minister externe