MENIU

Polonia cere NATO să accelereze desfășurarea scutului antirachetă

Președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, i-a solicitat, luni, noului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, să accelereze desfășurarea scutului antirachetă, în contextul tensiunilor cu Rusia, antrenate de conflictul din Ucraina, informează AFP.

"Ne pronunțăm ferm pentru construcția acestui sistem ca un sistem al NATO, pentru că numai astfel acesta va avea o semnificație mai profundă, atât din punct de vedere politic, cât și militar", a declarat președintele, Bronislaw Komorowski, presei după o întrevedere cu noul șef al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.

"Polonia este hotărâtă să realizeze proiectul său de scut antirachetă și antiaerian — care este important nu doar pentru Polonia — și ne respectăm angajamentele în ceea ce privește elementele americane ale acestui scut", a mai spus președintele Komorowski.

Problema scutului, pentru care Polonia va lansa în curând o licitație în valoare de câteva miliarde de dolari, a devenit de actualitate în contextul intervenției Rusiei în Ucraina. Varșovia anunța, de altfel, anul trecut, că intenționează să cheltuiască până la 33,6 miliarde de euro, pentru a construi propriul său scut, după ce Statele Unite anunțau că vor renunța la faza finală, a sistemului de apărare european.

Jens Stoltenberg, care efectuează la Varșovia prima sa vizită într-o țară membră a NATO, de la preluarea mandatului la 1 octombrie, a declarat la rândul său că "Polonia este un participant cheie" la sistemul de apărare antirachetă.

 

Mai multe pe Agerpres.

Mai multe articole despre:
Ucraina Polonia NATO conflict scutul antirachetă