MENIU

Plaja unde bărbaţii ar putea fi interzişi. Care este motivul

Femeile musulmane din Maroc propun amenajarea unor plaje unde accesul bărbaţilor să fie interzis. Astfel, ele ar putea renunţa la burka fără a-l ofensa pe Allah şi fără a se transforma în ţinte ale unor abuzuri din partea persoanelor de sex opus.

Femeile musulmane din Maroc cer autorităţilor să înfiinţeze o plajă exclusiv pentru femei, unde să poată renunţa la tradiţionalele veşminte care le acoperă în totalitate trupul şi chipul. Astfel, susţin ele, nu vor putea fi acuzate de lipsă de respect faţă de Allah şi, totodată, vor evita eventualele abuzuri sexuale, scrie Daily Mail.

Iniţiativa a stârnit deja numeroase contraverse şi dispute între liberali şi conservatori. Feminista Noor Alhoda a explicat însă că femeile care solicită acordarea unei astfel de „facilităţi” sunt, de fapt, persoane conservatoare, care vor totuşi atât să poată merge la plajă, cât şi să se supună legii islamice, care le interzice să-şi arate trupul sau chipul în public.

„La finele Ramadamului, toată lumea vrea să se bucure de vacanţa de vară, dar femeile nu pot face asta, nu pot înota aşa cum cu fac bărbaţii”, a spus ea. În plus, Noor a arătat că, „având în vedere sutele de kilometri de coastă – ar trebui să fie posibil ca ţara să aibă atât plaje mixte, cât şi plaje exclusiv pentru femei”.

„Precum bărbaţii, şi noi avem nevoie de un loc unde să ne putem răcori în timpul lunilor fierbinţi de vară, fără să ne amestecăm cu persoanele de sex opus”, a completat o altă susţinătoare a iniţiativei.

Altcineva a explicat că, în contextul în care numărul abuzurilor sexuale a crescut în ultima perioadă, „femeile au nevoie de o plajă unde să poată înota în siguranţă”.

În Maroc, regulile privind ţinutele purtate de persoanele de sex feminin sunt extrem de dure, iar nerespectarea lor pot avea consecinţe serioase.

În iulie, două coafeze au fost condamnate la doi ani de închisoare pentru „indecenţă”, după ce a mers la cumpărături îmbrăcată în fuste care le acopereau genunchii, dar nu şi gleznele. Acestea au fost abordate un bărbat care le-a cerut numerele de telefon, iar când au refuzat, acesta a devenit violent.

Cu toate acestea, femeile în vârstă de 23, respectiv 29 de ani, au fost condamnate pe motiv că ar fi fost „indecente” şi „provocatoare”.

Pe de altă parte, există voci care susţin că o astfel de separare a femeilor de bărbaţi nu va rezolva problema abuzurilor.

„Nu putem sprijini o segregaţie a bărbaţilor şi femeilor în spaţiile publice”, a explicat Diana Nammi, directorul  Iranian & Kurdish Women’s Rights Organisation (IKWRO).

„O astfel de măsură va proteja femeile? Nu. Trebuie să ne-o concentrăm pe o societate sigură şi egalitară. Toată lumea are dreptul de a fi în siguranţă. Guvernele trebuie să se asigure că femeile şi fetele sunt în siguranţă în spaţiile publice şi cele private. Trebuie să existe pedepse pentru orice formă de agresiune sau violenţă împotriva femeilor (...) Cheia este educaţia. Siguranţa femeilor şi a fetelor nu o vom obţine ţinându-le ascunse. Avem nevoie ca fetele şi femeile să fie prezenţe puternice în societate”, a adăugat ea în cele din urmă.

 

 

Mai multe articole despre:
musulmani haine bărbaţi plajă Maroc Allah burka