MENIU

Plahotniuc își apără puterea. Mii de oameni aduși cu autobuzele, o rezoluție și cinci curcani

Protestatarii care susțin Partidul Democrat, al oligarhului Vlad Plahotniuc, au instalat corturi în Chișinău și s-au strâns la un miting în Piața Marii Adunări Naționale.

Partidul Democrat a organizat astăzi un miting în Piața Marii Adunări Naționale, în cadrul căreia a cerut demisia imediată a lui Igor Dodon pentru „trădare de țară” și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate, în aceeași zi cu alegerile parlamentare anticipate, la 6 septembrie 2019.

Susținătorii formațiunii au aprobat și o rezoluție în acest sens, pe care au dus-o la sediul Președinției ca s-o înmâneze lui Igor Dodon. Acolo, protestatarii au aruncat mai mulți curcani peste gardul Președinției, notează Moldova.org.

UPDATE: Mitingul s-a încheiat.

UPDATE: Protestatarii au aruncat peste gardul președinției cinci curcani, legați la picioare, pe care i-au lăsat să zacă în soare. Gestul a stârnit multe critici pe rețelele sociale. Karl Luganov, președintele Asociației „Societatea Umană”, organizație de protecție și atitudine umană față de animale spune că gestul democraților de a arunca curcani peste gardul Președinției este unul josnic, notează ZDG.md. 

UPDATE: Protestatarii au ajuns în fața Președinției. Aceștia scandează: „PDM!” și „Președinte, Pahotniuc!” și „Moldova!”.

UPDATE: Partidul Democrat a anunțat că protestatarii au votat o rezoluție pentru apărarea țării: „Noi, poporul R. Moldova, cei adunați în PMAN, constatăm elemente de trădare de patrie din partea cetățeanului Igor Dodon, care ne-a vândut țara cu milioane de dolari. (…) Sunt evidente elementele uzurpării puterii în stat (…) Am luat act de decizia de dizolvare a Parlemaentului și data alegerilor anticipate. (…) Noi cei câteva zeci de mii de oameni, condamnăm ferm orice act de trădare de patrie. Igor Dodon nu mai este președinte legitim. Solicităm organizarea alegerilor prezidențiale anticipate în aceeași zi cu alegerile parlamentare anticipate!”

UPDATE: Igor Dodon trebuie să demisioneze imediat, iar țara trebuie să meargă imediat la alegeri parlamentare și să organizeze concomitent alegerea unui nou președinte, demn de neamul moldovenesc. Declarația a fost făcută de liderul PD, Vlad Plahotniuc de pe scena din Piața Marii Adunări Naționale. 

UPDATE Tot mai mulţi oameni se îndreaptă spre clădirea Parlamentului din Chişinău, o scenă cu simbourile Partidului Democrat a fost instalată în centrul capitalei Republicii Moldova

UPDATE O filmare difuzată de Agora TV arată microbuze care se îndreaptă spre Chişinău. Cel mai probabil, autobuzele și microbuzele transportă protestatarii la mitingul organizat de PDM, după ce Igor Dodon a semnat decretul de învestire a unui nou Guvern condus de Maia Sandu.

sursă: agora.md

UPDATE: Reprezentanţi ai Partidului Socialiștilor au ajuns la Parlament şi nu le-a fost blocat accesul, cu toate că "protestatarii" ajunși aseară în stradă au declarat că nu vor permite deputaților să intre în instituțiile statelor. 

Democrații nu se lasă înlăturați de la putere. Sâmbătă seară au fost instalate corturi în fața mai multor instituții ale statului, iar mulțimea de oameni a stat în zonă toată noaptea. În continuare aici nu sunt polițiști, iar organizatorii nu spună exact cine stă în spatele acestor acțiuni, dar menționează că nu sunt de acord cu deciziile de ieri ale Parlamentului, potrivit Agora.md

Fostul deputat Constantin Țuțu spune că mai mulți oameni vor veni la Chișinău și vor protesta față de noul Guvern învestit. „Aici nu este PDM, dar aici sunt oameni simpli și o să stăm aici până fie o să mergem la anticipate, ori o să vedem ce o să facă PD. O să vină multe persoane și toate instituțiile statului vor fi blocate. O să protestăm, o să dormim aici în stradă până o să facem regulă în țară. Nu o să dăm voie să vândă țara. Vom instala corturi în fața la toate instituțiile. Ce o să facă, o să ne împuște-n cap?”, a spus Țuțu pentru Unimedia.info.

Abordat de reporterul ZdG, unul dintre tinerii care au instalat corturile a declarat că scopul prezenței sale în fața Procuraturii Generale ar fi să apere instituțiile statului.

Guvernul Maia Sandu a început "dezoligarhizarea". Curtea Constituţională nu-l recunoaşte! (VIDEO)

„Am venit să apărăm instituțiile statului, noi încercăm să aparăm atât statul, cât și republica, neamul, familiile noastre. Pentru asta stăm aici. Eu nu reprezint nici un partid. Pe mine mă interesează țara și familia mea și eu nu vreau ca Dodon și Rusia să hotărască istoria neamului meu”, a declarat tânărul.

„Noi am venit să protestăm împotriva blocului ACUM, împotriva PSRM-ului, trădătorii țării. Cine vrea să vândă țara asta? Dodon!”, a declarat presei un alt tânăr.Democrații nu se lasă înlăturați de la putere. În această seară sunt instalate corturi în fața mai multor instituții ale statului și de mâine se anunță proteste. Fostul deputat Constantin Țuțu spune că mai mulți oameni vor veni la Chișinău și vor protesta față de noul Guvern învestit.

Socialiștii lui Igor Dodon și proeuropenii conduși de Maia Sandu și Andrei Năstase au convenit sâmbătă să formeze un guvern de coaliție care, teoretic, ar trebui să ducă la înlăturarea Partidului Democrat controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc. 

Curtea Constituțională, controlată de Plahotniuc, a invalidat însă noul executiv, iar vechiul guvern nu pare să intenționeze să se retragă. 

Mai multe articole despre:
Chişinău Republica Moldova vlad plahotniuc