MENIU

De ce a ucis Plahotniuc democrația din Republica Moldova

Invalidarea alegerilor pentru primăria capitalei moldave și implicit mandatul de primar al candidatului PPDA –PAS, Andrei Năstase, reprezintă o manieră brutală și bolșevică a oligarhului Vladimir Plahotniuc de a anula voința electoratului moldav, prin intermediul unei justiții controlate, cu ajutorul judecătoarei Rodica Berdilo.

”Nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chișinău din data de 20 mai 2018 – 3 iunie 2018”, a scris judecătoarea Rodica Berdilo, în hotărârea pe care a adoptat-o marţi seara, la ora 21.50, după aproape trei ore de deliberare.

Deși motivele invocate de justiția moldovă sunt puerile în cazul anulării mandalui de primar lui Andrei Năstase, Vladimir Plahotniuc și-a calculat atent această mutare riscantă în contextul în care guvernarea PDM încearcă din răsputeri să convingă Bruxellesul că face reforme pentru a lua banii promişi. Pe de altă parte, cu un primar pro-european şi anti-oligarhic la Chişinău calculele politice ale lui Plahotniuc s-ar fi complicat în această toamnă, când speră să controleze atent jocul electoral pentru configurarea noului plen de la Chişinău.

Surse din cadrul democraților moldoveni ne-au confirmat faptul că Plahotniuc l-a blocat pe Andrei Năstase cu ajutorul justiţiei pentru că exista riscul ca acesta să coalizeze forțele pro-europene până la campania electorală din toamnă alături de Maia Sandu, din fotoliul de edil al capitalei moldave, scrie jurnalistii.ro.

(...) 

Decizia lui Plahotniuc în cazul lui Năstase a fost atent calculată, deşi a părut o acţiune de moment, în contextul în care oligarhul moldovean are probleme cu „hoţul în lege” Karamalak, trecut în tabara lui Renato Usatâi, şi a dorit să transmită un mesaj direct oamenilor lui Putin.

 

Citește continuarea pe jurnalistii.ro.

Mai multe articole despre:
Moldova Năstase Plahotniuc mandat invalidat