MENIU

Pentagonul încă lucrează pentru a determina amploarea scurgerii de documente clasificate americane. Un risc „grav” de securitate

Scurgerea documentelor americane clasificate, în special legate de Ucraina și care par autentice în cea mai mare parte, prezintă un risc „foarte grav” pentru securitatea națională a Statelor Unite, a estimat luni Pentagonul. Mai mulți experți și oficiali americani cred că există posibilitatea ca cineva din SUA să fie sursa.

"Faptul că aceste documente circulă online reprezintă „un risc foarte grav pentru securitatea națională și are potențialul de a alimenta dezinformarea”, a declarat presei Chris Meagher, asistent al secretarului Departamentului Apărării, potrivit AFP, care citează CNN.

 

Oficialul a precizat că Pentagonul încă lucrează pentru a determina amploarea scurgerilor de informații clasificate care a avut loc în ultimele săptămâni.

 

„Au fost făcuți pași pentru a arunca o privire mai atentă asupra modului în care acest tip de informații sunt distribuite și cui. De asemenea, încă încercăm să evaluăm ce ar putea fi acolo”,  a precizat Meagher.

 

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a refuzat să comenteze autenticitatea lor, dar nu a negat faptul că documente au un format similar cu cel folosit pentru a furniza actualizări zilnice pentru operațiunile americane legate de Ucraina și Rusia.

 

Oficialul a precizat că unele dintre documente ''par să fi fost editate” și a dat exemplul celui în care se sugera că Ucraina a suferit pierderi mai mari decât Rusia, când presupusul original spunea contrariul.

 

Meagher a spus că secretarul Apărării Lloyd Austin a fost informat pentru prima dată cu privire la scurgere de informații pe 6 aprilie și a început „să convoace zilnic lideri superiori” a doua zi.

 

Alerta s-a dat după ce un flux constant de fotografii cu documente clasificate, care oferă o imagine parțială a războiului din Ucraina, a fost descoperit pe diverse rețele de mesagerie și pe alte site-uri în ultimele zile, deși este posibil ca unele să fi circulat de câteva săptămâni înainte de a atrage atenția presei.

 

Oficialii americani au sugerat că Rusia sau elemente pro-ruse se află probabil în spatele scurgerii de informații, dar mai mulți experți și oficiali americani cred că există posibilitatea ca cineva din SUA să fie sursa.