MENIU

Patru turbine cu gaz ale Siemens, deturnate în Crimeea! Decizie RADICALĂ a gigantului german

Gigantul industrial german Siemens a anunţat vineri oprirea anumitor activităţi cu Rusia, după ce a descoperit că patru turbine cu gaz livrate iniţial Moscovei au fost deturnate fără ştirea sa în Crimeea, relatează AFP. Potrivit Reuters, Kremlinul a refuzat să comenteze decizia Siemens. 

Siemens îşi va vinde astfel participaţia minoritară în grupul rus Interautomatika, va pune capăt unui acord de licenţă pentru echipamente destinate centralelor electrice şi va opri pentru moment orice livrare de echipamente de centrale oricărei companii controlate de statul rus, a declarat grupul într-un comunicat, potrivit Agerpres.

În urmă cu aproape două săptămâni, Siemens a anunţat că a "primit informaţii din surse de încredere că cel puţin" două dintre cele patru turbine cu gaz livrate pentru proiectul Taman, în sudul Rusiei, se află în realitate în Crimeea. Localizarea celorlalte două turbine nu era atunci sigură. 

Dar acum, "Siemens a primit informaţii credibile că în ciuda tuturor eforturilor sale recente şi din trecut, toate cele patru turbine cu gaz livrate în vara anului 2016 pentru proiectul Taman au fost modificate la nivel local şi transportate ilegal în Crimeea împotriva angajamentelor contractuale", a explicat, vineri, gigantul industrial din Munchen (sudul Germaniei), care a lansat o acţiune în justiţie în Rusia. 

Rusia a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea, o regiune vizată acum de sancţiunile Uniunii Europene, care trebuie respectate de întreprinderile europene. 

Proiectul Taman implică construcţia unei centrale termice în Peninsula Taman din regiunea Krasnodar (sudul Rusiei), despărţită prin Strâmtoarea Kerci de Crimeea, a cărei dependenţă energetică faţă Ucraina Moscova încearcă să o reducă.

Mai multe articole despre:
Rusia Siemens turbine cu gaz