MENIU

Parlamentul R. Moldova a ratificat un acord oficial în "limba moldovenească"

Parlamentul de la Chişinău

Membrii Parlamentului de la Chişinău au aprobat, vineri, ratificarea unui acord de cooperare vamală cu Spania în care este folosită sintagma "limba moldovenească", ceea ce a provocat nemulţumirea parlamentarilor liberali, relatează IPN, în pagina electronică.

Parlamentarul liberal Corina Fusu a amintit că, în decembrie anul trecut, Curtea Constituţională de la Chişinău a stabilit defintiv şi irevocabil că textul Declaraţiei de Independenţă, în care limba de stat are denumirea de limba română, face parte din blocul constituţional şi prevalează în raport cu textul Constituţiei, unde se menţionează că limba este moldovenească.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe, Ana Guţu, a declarat că va trimite o scrisoare ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, în care va solicita ca greşeala să fie corectată.

Preşedintele grupului parlamentar al Partidului Democrat, Marian Lupu, a cerut deputaţilor să nu amâne votarea proiectului, deoarece "acordurile bilaterale nu sunt semnate cu rezervă". "Ori îl ratificăm, ori nu. Calea a treia nu există", a afirmat liderul Partidului Democrat.