MENIU

Parlamentul macedonean își anunță dizolvarea înaintea alegerilor legislative anticipate

Aleșii macedoneni au votat luni în favoarea dizolvării Adunării naționale în februarie, în vederea organizării alegerilor legislative anticipate, în conformitate cu un acord sub egida Uniunii Europene pentru a scoate țara dintr-o lungă criză politică, relatează AFP.

În urma acestui vot, dizolvarea parlamentului este prevăzută la 24 februarie. Dar pentru moment, principalele partide ale coaliției conservatoare la putere și opoziția de stânga nu au reușit să cadă de acord asupra unei date pentru desfășurarea scrutinului.

Un acord inițial a stabilit alegerile pentru 24 aprilie, dar principala formațiune de opoziție (SDSM), care a cerut aceste alegeri anticipate, s-a opus și chiar amenință să le boicoteze, argumentând că nu sunt întrunite condițiile, relatează Agerpres.

"SDSM nu acceptă alegeri fără libertatea presei și fără actualizarea listelor electorale", a declarat un responsabil al acestei formațiuni, Goran Sugareski.

Prim-ministrul Nikola Gruevski (dreapta), la putere de peste nouă ani, și-a prezentat vineri demisia, în urma unui acord încheiat de principalele partide în iulie sub egida Bruxellesului. Acest acord prevede formarea unui guvern de tranziție însărcinat să organizeze scrutinul anticipat cu doi ani înaintea termenului limită constituțional de patru ani.

Președintele macedonean ar urma să desemneze luni seară un nou prim-ministru pentru a conduce acest cabinet de tranziție.

La o reuniune vineri în prezența comisarului european pentru extindere, Johannes Hahn, partidele macedonene nu au reușit să cadă de acord asupra datei alegerilor.

Macedonia — 2,1 milioane de locuitori în majoritate slavi, dintre care un sfert sunt albanezi — a intrat într-o gravă criză politică după alegerile precedente din aprilie 2014, amintește France Presse.

Opoziția afirmă că alegerile au fost marcate de "fraudă" și acuză puterea de corupție, în timp ce guvernul își acuză detractorii de "spionaj".