MENIU

Parlamentul European cere o anchetă internațională în cazul asasinării lui Boris Nemtov

<p>Parlamentul European cere o anchetă internațională &icirc;n cazul asasinării lui Boris Nemtov</p>

Europarlamentarii solicită o anchetă internațională independentă privind asasinarea politicianului rus din opoziție, Boris Nemtov, care strângea probe despre implicarea Rusiei în războiul, din Estul Ucrainei, și care a fost ucis cu două zile înainte să conducă o demonstrație, împotriva acestui război, informează Ziare.com.

"Eurodeputații au votat, joi, o rezoluție în care se arată că asasinarea lui Nemtov este "cea mai semnificativă crimă politică din istoria recentă a Rusiei", se arata într-un comunicat remis redactiei Ziare.com.

Parlamentul European avertizează că propaganda de la Kremlin transformă Rusia într-un "stat al represiunii, al discursului instigator la ură și al fricii".

Astfel, europarlamentarii susțin, în rezoluție, că Nemtov este o persoană care "și-a dedicat viața unei Rusii mai democratice, mai prospere și mai deschise, precum și unei relații de parteneriat între Rusia și vecinii săi". Ei deplâng și faptul că unii deputați și diplomați, care au dorit să participe la funerariile lui Nemtov nu au fost primiți în Rusia.

În acelasi text, se arată că Rusia se îndreaptă într-o direcție "contrară unei democrații funcționale". Europarlamentarii cer Kremlinului să oprească "presiunile, actele represive și de intimidare" împotriva liderilor, societății civile și mass-media, precum și să elibereze prizonierii politici, cum ar fi deputatul ucrainean, Nadia Savcenco, și polițistul estonian, Eston Kohver.

Mai multe pe Ziare.com.