MENIU

Parlamentul de la Chișinău cere retragerea trupelor ruse din Republica Moldova

Parlamentul de la Chișinău insistă pentru transformarea misiunii actuale de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional. De asemenea, cere Federației Ruse să reia și să finalizeze procesul de retragere a trupelor sale precum și să-și retragă munițiile, armele și echipamentele militare de pe teritoriul Republicii Moldova. 

Parlamentul Reublicii Moldova declară ca staționarea continuă a trupelor ruse și întărirea prezenței militare a acestora în partea de est a tării constituie încălcări ale prevederilor constituționale privind independența, suveranitatea și integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova.

Totodată, Parlamentul consideră că menținerea pe teritoriul Republicii Moldova a unui volum considerabil de muniții arme și echipament militar reprezintă o amenințare constantă a securității și stabilității regionale și europene în general.

Parlamentul de la Chișinău se adresează către toate organismele internaționale și statele lumii, cu apelul de a susține inițiativa sa de păstrare a suveranității, independenței integrității teritoriale și neutralității Republicii Moldova precum și de a contribui la consolidarea eforturilor de pastrare a suveranității statului, scrie publika.md.

Cererea de retragere a trupelor ruse a fost votată de 61 de parlamentari. 

Mai multe articole despre:
Rusia parlament chisinau parlament moldova