MENIU

Păduri românești, vândute în China! Afacere de sute de mii de euro cu mii de hectare de păduri

Pe cel mai mare site de anunțuri din China se vând păduri românești. Sunt din Iași, Vaslui, Argeș și nu numai. Iar astfel de anunțuri nu sunt singulare. Sunt hectare întregi scoase la vânzare cu prețuri de câteva zeci de mii de euro. În România, majoritatea pădurilor aparțin privaților. Romsilva administrează undeva la 3,14 milioane de hectare, ceea ce reprezintă 48% din totalul fondului forestier.

Majoritatea anunțurilor sunt postate de o firmă specializată în astfel de tranzacții, care se recomandă expertă în așa ceva. Activează din România și vinde păduri pe site-urile din China. Astfel, pădurile din România ajung pe mâna chinezilor. Hectare întregi sunt scoase la vânzare pe site-ul Alibaba, gigantul chinez din domeniul comerțului online. 

"În lista noastra de proprietati oferite spre vanzare, gasiti paduri cu lemn de foioase si rasinoase incluzand toata gama de arbori specifica tarii noastre: brad, molid, pin stefar, fag, carpen, mesteacan, salcam, tei, plop, gorun. In prezentarea detaliata a fiecarei oferte puteti gasi informatii legate de categoria de varsta a arboretelui, gradul de inclinatie al terenului pe care se gaseste acesta, precum si tipurile de arbori prezente in perimetrul padurii", se arată pe site-ul companiei.

La ce prețuri se vând numeroase hectare de păduri din România

Pădurile scoase la vânzare inclusiv prin intermediul site-ului Alibaba sunt deținute de persoane private. Fiecare scoate la vânzare cât vrea și cere prețul specific zonei.

De exemplu, un lot de pădure din localitatea Ploscuţeni, judeţul Vrancea, care are o suprafaţă de aproximativ 140 de hectare se vinde cu 366.000 de dolari. Printre arborii care pot fi exploatați de acolo se numără goruni, tei, nuci, frasini şi stejari.

În anunț se menționează că 90% din suprafaţă este împădurită, iar pădurea are o vârstă de 80 de ani.

Alte două anunțuri vizează o pădure din Iași. O altă suprafață de stejari, aproximativ 430 de hectare, se vinde la un preț de 2.200 de dolari hectarul. Suma totală ajunge la aproximativ 900.000 de dolari.

Cei mai mari 15 proprietari de păduri au împreună peste 3,35 milioane de hectare de păduri, ceea ce reprezintă 51% din totalul fondului forestier al României. Dar mai sunt și alți jucători mari din domeniu, cum ar fi IKEA, care deține zeci de mii de hectare de păduri. Lemnul exploatat de acolo ajunge în mobila vândută în magazin.

Mai multe articole despre:
România China păduri Alibaba