MENIU

Update: Bilanț nou al luării de ostatici din Franța, 4 morți, 16 răniți, din care doi grav

Luare de ostatici în Franța
Luare de ostatici revendicată în numele Statului Islamic în Franța

Președintele francez Emmanuel Macron a preyentat un bilanț actualizat al luării de ostatici de vineri, dintr-o localitate din  sudul Franței. Este vorba de 3 morți și 16 răniți, dintre care 2 în stare gravă. Atacatorul a fost și el ucis. Este vorba de un franco-marocan de 25 de ani, care a împușcat mortal un bărbat, pe stradă, după care a intrat înarmat într-un supermarket, și luat ostatici mai mulți clienți și a mai ucis încă doi oameni. Bărbatul a revendicat atacul în numele Statului Islamic și a cerut eliberarea lui Salah Abdeslam, creierul masacrului terorist de la Bataclan, din noiembrie 2015.

O luare de ostatici care a debutat vineri în jurul orei locale 11.00 într-un supermarket din Trèbes, oraș aflat în sudul Franței, s-a sfârșit sângeros după câteva ore. Autorul atacului a fost ucis în urma unui asalt al forțelor de securitate.

Potrivit corespondentului RADOR în Franţa, atacatorul era cunoscut de forţele de poliţie pentru diferite infracţiuni de drept comun, dar nu pentru că ar fi fost un islamist radicalizat – a declarat ministrul francez de interne, Gerard Collomb, care s-a deplasat în sudul Franţei, unde au avut loc atacurile care au făcut trei morţi şi patru răniţi.

Potrvit reconstituirii, Redouane Lakdim a furat un automobil, sub ameninţarea armelor, în oraşul Carcassonne. Un pasager a fost ucis, iar şoferul a fost rănit. După aceea, el a tras într-un grup de jandarmi care făceau pregătire sportivă, rănindu-l pe  unul dintre ei. Ulterior, s-a deplasat în orăşelul Trebes, aflat în apropiere de Carcassonne, unde a luat ostatici într-un supermarket, strigând „Allahu Akbar!” (Allah e mare!). El a cerut eliberarea ultimului supravieţuitor dintre autorii atentatelor care au avut loc la Paris în noiembrie 2015.

Alte două persoane şi-au pierdut viaţa în supermarket. Forţele de ordine au dat asaltul, ucigându-l pe atacator, iar preşedintele Emmanuel Macron a declarat că ameninţarea teroristă există în continuare în Franţa./cvanatoru

În timpul moperaţiunii antitero, sute de membri ai forțelor de securitate, asistați de trei elicoptere, au fost mobilizați la fața locului. 

Ceva mai devreme, potrivit BFMTV, un polițist neînarmat a fost împușcat de un individ care a deschis focul în orașul Carcassonne, aflat chiar lângă Trèbes. Polițistul rănit se afla întâmplător la fața locului, împreună cu alți trei colegi. Potrivit martorilor, individul care l-a împușcat a încercat inițial să îi lovească cu mașina.

”S-au aruncat la pământ, dar unul dintre ei a fost lovit în umăr”, a relatat o sursă pentru postul de radio France Info.

Cele două incidente sunt cel mai probabil opera aceluiași atacator.

Franța a fost lovită în ultimii ani de mai multe atacuri revendicate de Statul Islamic.

Starea de urgență instituită după atacurile de la Paris din noiembrie 2015 a fost ridicată anul trecut în octombrie.

Mai multe articole despre:
Franţa luare de ostatici ISIS Statul islamic