MENIU

Omul care a împădurit de unul singur 550 de hectare

Omul care a împădurit de unul singur 550 de hectare

Jadav Payeng a început să planteze copaci în 1979, într-o regiune stearpă, pe care s-a gândit s-o transforme treptat în habitat pentru animale mici și păsări. Bărbatul, care face parte dintr-o comunitate tribală din India, și-a continuat misiunea timp de câteva decenii, iar astăzi, cele 550 de hectare pe care a reușit să le împădurească de unul singur servesc drept casă pentru numeroas specii, cum sunt rinocerii, elefanții, tigrii și căprioarele. 

Payeng a hotărât să se implice în conservarea naturii în zonă, după ce, în 1979, în Assam au avut loc inundaţii de proporţii, în urma cărora solul a fost masiv erodat, copacii dezrădăcinaţi, iar animalele au murit sau au rămas fără habitat. Tot pe atunci, când Payeng era un simplu adolescent, a înţeles, cu ajutor de la înţelepţii comunităţii din care face parte, că singura soluţie era să reconstruiască habitatele animalelor şi să repună natura pe picioare. “[Bătrânii satului] mi-au dat câţiva puieţi de bambus şi m-au rugat să le plantez” îşi aminteşte bărbatul, într-o poveste impresionantă de pe Al Jazeera, preluată de totb.ro.

Timp de 34 de ani, Payeng a plantat în fiecare zi câţiva puieţi într-o regiune aflată în apropierea râului Brahmaputra, iniţial doar bambuşi şi alte plante obişnuite ale locului, iar în ultimii 15 ani, şi specii mai valoroase, cum ar fi tecul. Cum udarea plantelor pe o asemenea suprafaţă extinsă s-a dovedit o problemă, indianul a conceput o mică platformă de bambus deasupra fiecărui puiet, aşezând acolo vase de pământ cu găurele. Apa acumulată în aceste vase, ajunsă la plante prin picurare, a asigurat necesarul pentru creşterea copacilor. Totodată, Payeng a adus în zonă termite, furnici şi râme, care să asigure fertilizarea solului.

 


Mai multe articole despre:
hectare impadurit 550