MENIU

Șoc pentru Viktor Orban. Majoritatea ungurilor susțin sancțiunile UE, arată un sondaj Euronews

Viktor Orban, în Parlamentul European

Cei mai mulți unguri sunt de acord cu votul Parlamentului European, care a cerut declanșarea procedurii pentru activarea articolului 7 din Tratatul UE, ce ar putea duce la pierderea dreptului de vot al Budapestei în Consiliul European.

Un sondaj Pulzus pentru Euronews arată că 56% dintre respondenți consideră corectă decizia Parlamentului European de a cere activarea articolului 7 al Tratatului UE împotriva Ungariei.

Potrivit sondajului, 24% dintre respondenți nu sunt de acord cu votul de la Strasbourg.

Majoritatea respondenților (53%), mai notează Euronews, au spus că percep sancțiunea ca fiind îndreptată împotriva guvernului Viktor Orban, nu a întregii țări.

Este neclar cât de reprezentativ a fost sondajul pentru Euronews, care precizează că acesta a fost realizat prin intermediul unei aplicații de smartphone.

Parlamentul European a votat miercuri pentru sancţionarea Ungariei pentru neglijarea normelor privind democraţia, drepturile civile şi combaterea corupţiei, în prima încercare de a declanşa un proces care s-ar putea încheia cu activarea Articolului 7 din Tratatul UE, ce presupune suspendarea dreptului de vot în cadrul blocului comunitar al statului membru vizat.

De la preluarea puterii în 2010, premierul ungar Viktor Orban s-a folosit de majoritatea sa parlamentară pentru a pune presiune asupra justiţiei, mass-media şi organizaţiilor non-guvernamentale.

El a fost de asemenea cel mai vocal oponent al politicii de deschidere faţă de refugiaţi promovate de cancelarul german Angela Merkel şi de alţi lideri din UE.

Orban a anunţat vineri că guvernul său va decide luni asupra măsurilor juridice de contestare a raportului adoptat de Parlamentul European împotriva Budapestei din cauza încălcării standardelor democratice.