MENIU

Obama îl îndeamnă pe Putin să-l recunoască pe noul preşedinte ucrainean

Obama îl îndeamnă pe Putin să-l recunoască pe noul preşedinte ucrainean

Preşedintele american Barack Obama l-a îndemnat vineri pe Vladimir Putin să-l recunoască pe noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, pentru a diminua tensiunile între Statele Unite şi Rusia, într-un interviu acordat înaintea întâlnirii cu preşedintele rus, relatează AFP.

Obama a răspuns întrebărilor postului american NBC News înainte să participe, vineri, la aniversarea a 70 de ani de la Debarcarea aliată. În cadrul ceremoniilor el a avut o scurtă întâlnire cu Putin, care, la rândul său, a discutat cu Poroşenko.Obama a declarat pentru NBC că a apreciat cooperarea cu Rusia în mai multe probleme, ca Războiul din Afganistan şi Acordul provizoriu cu Iranul privind programul nuclear.

"Dar vom avea nevoie de o decizie cu privire la situaţia din Ucraina", a adăugat Obama, intervievat în programul NBC Nightly News.
"Domnul Putin trebuie să-l recunoască ca legtim pe domnul Poroşenko, care tocmai a fost ales preşedintele Ucrainei şi care va fi învestit sâmbătă, (iar) domnul Putin va trebui să coopereze în mod direct cu domnul Poroşenko şi Guvernul ucrainean pentru a încerca să rezolve diferendele dintre cele două ţări", a îndemnat preşedintele american.

Este necesar, totodată, ca Rusia "să înceteze finanţarea şi înarmarea separatiştilor care devastează partea de est a ţării", a subliniat Obama. "Dacă Rusia începe să se comporte în conformitate cu principiile internaţionale fundamentale, atunci am încredere într-o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia", a continuat şeful statului american.

Obama i-a transmis, ulterior, un mesaj similar lui Putin, potrivit lui Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru Securitate Naţională al preşedintelui american.
Poroşenko, care este învestit astăzi în prezenţa vicepreşedintelui american Joe Biden, a declarat pentru televiziunea ucraineană că se aşteaptă ca Rusia "să recunoască în scurt timp" faptul că a fost ales.

Moscova, care continuă să afirme că Poroşenko a fost ales în urma unei "lovituri de stat" împotriva prorusului Viktor Ianukovici, nu a recunoscut în mod oficial scrutinul prezidenţial, însă Putin a declarat în mai multe rânduri că va "respecta" alegerea poporului ucrainean.
Rusia a anexat în martie Peninsula ucraineană Crimeea (sud-est), după trei săptămâni de ocupaţie şi un referendum denunţat ca ilegitim de către Adunarea Generală a ONU.