MENIU

Nume importante în "furtul secolului" din Republic Moldova

Se face lumină în cel mai mare scandal financiar din Republica Moldova. Un important om de afaceri, un fost şef de stat şi un fost director al Departamentului Vamal se numără printre cei menţionaţi în dosarul de devalizare a trei bănci de peste Prut, caz cunoscut drept furtul secolului.

Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit la începutul acestui an că trei instituţii financiare au oferit împrumuturi de un miliard de dolari, echivalentul a 15% din produsul intern brut. Printr-o serie de tranzacţii complexe şi cu implicarea unor companii off-shore, banii au dispărut pur şi simplu, iar cele trei bănci au ajuns în pragul colapsului. Întregul sistem bancar a fost pus în pericol, iar moneda naţională s-a depreciat cu peste 40% între noiembrie anul trecut şi februarie.

Un audit realizat de o firmă americană a descoperit că la una dintre firmele implicate în această schemă de delapidare este acţionar fostul preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi. Dar creierul din spatele acestui tun financiar ar fi unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri ai ţării - Ilan Shor. Ancheta este abia la început, iar deocamdată a putut fi elucidată dispariţia a doar 750 de mii de dolari, o cotă infimă din prejudiciul de un miliard.