MENIU

Nu Rusia împiedică exporturile de cereale ale Ucrainei. Care este varianta Kremlinului

Rușii spun că nu ei blochează exporturile de cereale ale Ucrainei. Foto/Profimedia

Deși a instituit de 3 luni o adevărată blocadă a porturilor ucrainene de la Marea Neagră, Rusia consideră că nu împiedică exporturile de cereale ale Ucrainei. 

Sursa amenințării foametei în lume nu este Rusia, ci sancțiunile impuse acesteia, iar Federația Rusă nu împiedică exportul de cereale din Ucraina pe calea ferată în Polonia, a spus secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov. „Partea rusă nu împiedică deloc Ucraina să exporte cereale pe aceeași cale ferată către Polonia. De acolo, de cealaltă parte, pleacă eșaloane cu arme. Nimeni nu îi împiedică să exporte cereale acolo pe aceleași eșaloane", a spus Peskov luni.

„În ceea ce privește modalitatea de transport maritim, spunem că nu noi suntem sursa acestei probleme. Și pe rute alternative din partea noastră, din nou, nu suntem sursele problemei care duc la amenințarea foametei în lume. Sursele acesteia sunt sancțiunile care sunt în vigoare”, a spus el.

Oficialul de la Kremlin a comentat despre rapoartele conform cărora, potrivit ONU, are loc în prezent o criză alimentară globală.  „Rusia este absolut de acord cu acest punct de vedere al ONU”, sune Peskov.

„Și președintele Putin a fost de acord cu un astfel de pericol potențial atunci când a avut o conversație destul de recentă cu secretarul general al ONU Antonio Guterres. Oficialul ONU a vorbit despre acest lucru în timpul contactelor bilaterale de la Moscova. Acest lucru este adevărat. Și în ceea ce privește cerealele, președintele a spus că sancțiunile au dus la colapsul care se observă acum”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Potrivit lui Peskov, Rusia și Ucraina au fost întotdeauna exportatori de cereale destul de de încredere, dar „acțiunile Ucrainei de a exploata apele Mării Azov și Mării Negre au dus la faptul că transportul comercial este practic imposibil, deoarece este periculos”.

„Și pentru reluarea navigației sunt necesare măsuri speciale. Despre asta vorbea președintele", a spus Peskov.