MENIU

Noua Comisie Europeană a primit votul de învestitură în Parlamentul European

<p>Noua Comisie Europeană primeşte miercuri votul de &icirc;nvestitură &icirc;n Parlamentul European</p>

După aproape o lună de negocieri aprige, audieri stricte şi schimbări în al 12-lea ceas, comisia condusă de Jean-Claude Juncker a primit miercuri, în plenul Parlamentului European, votul de învestitură. Nu a fost o perioadă liniştită şi nici provocările imediate nu vor fi uşoare pentru politicianul luxemburghez şi echipa sa.

UPDATE: Parlamentului European a aprobat, miercuri, Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker, cu 423 de voturi "pentru", 209 voturi "împotrivă" şi 67 de abţineri. Juncker a anunţat, în aceeaşi zi, că îi atribuie comisarului desemnat de Ungaria, Tibor Navracsics, portofoliul Culturii, Educaţiei, Tineretului şi Sportului, potrivit Mediafax.

La finalul unei sesiuni de peste trei ore, în care Jean-Claude Juncker şi-a prezentat programul, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat că din cei 699 de eurodeputaţi care au votat, 423 au dat vot favorabil noii Comisii Europene, 209 au votat "împotrivă", iar 67 s-au abţinut.

Chiar dacă discuţiile au fost aprinse, Juncker fiind acuzat de dictatură şi de lispă de curaj, votul a fost unul previzibil, întrucât echipa luxemburghezului a beneficiat de sprijinul principalelor două grupuri politice din Parlamentul European, PPE şi S&D.

Miercuri, Juncker s-a prezentat în faţa Parlamentului European planul său politic pentru următorii cinci ani şi priorităţile echipei sale alcătuită cu mari bătăi de cap.

A fost nevoie de o remaniere de ultim moment, după ce candidata Sloveniei s-a retras în urma eşecului de la audierile din comisiile de specialitate. Juncker a fost nevoit să redistribuie două dintre portofolii, iar procedura de audiere s-a încheiat abia luni.

Semne de întrebarea planează şi asupra reprezentantului Ungariei, pe care mai mulţi eurodeputaţi nu-l vor la Cultură şi Cetăţenie, dar în privinţa căruia Juncker nu a luat încă nicio decizie.

România a rămas cu portofoliul atribuit iniţial, cel pentru Politică Regională care va fi gestionat de Corina Creţu.