MENIU

Nouă anchetă judiciară în Turcia, împotriva liderului partidului prokurd

Selahattin Demirtas

Justiția turcă a deschis luni o anchetă împotriva principalului lider politic kurd din țară, Selahattin Demirtas, acuzat de crime împotriva ordinii constituționale, a anunțat Anadolu, relatează AFP.

Această anchetă survine în urma unor afirmații ale liderului Partidului Democratic al Popoarelor (HDP), evocând o posibilă autonomie pentru minoritatea kurdă din Turcia, menționează Anadolu.

Potrivit media turce, cazul face referire la un discurs rostit duminică de Demirtas în care acesta a declarat că kurzii din Turcia trebuie să decidă dacă doresc să trăiască în autonomie sau 'sub tirania unui om'.

Parchetul din Ankara anchetează privind acuzații de crime 'împotriva constituției și a funcționării' sale, a indicat Anadolu, fără a preciza pedeapsa suportată de liderul kurd de 42 ani, considerat ca principal rival al președintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan.

În iulie, parchetul din Diyarbakir (sud-est) a deschis deja o anchetă împotriva lui Demirtas pentru 'tulburări la adresa ordinii publice' și 'incitare la violență' în cursul manifestațiilor prokurde, în octombrie 2014, acuzații pentru care riscă până la 24 de ani de închisoare.

Potrivit agenției Anadolu, cele două anchete au fost unite într-o singură procedură. Acest nou caz survine pe fondul tensiunii crescute între autoritățile turce și minoritatea kurdă din țară, după două săptămâni de ofensivă militară în sud-estul țării cu majoritate kurdă.

Mai multe articole despre:
kurzi razboi turcia autonomie kurzi