MENIU

Nou protest URIAŞ în Coreea de Sud. Se cere demisia preşedintei

Câteva zeci de mii de oameni au ieşit în stradă sâmbătă, la Seul, pentru a patra oară în ultimele săptămâni, cerând demisia preşedintei ţării, Park Geun-hye, implicată într-un scandal de corupţie. Protestele împotriva lui Park Geun-hye sunt cele mai importante din anii '80 încoace şi au adunat, săptămâna trecută, un milion de oameni, notează AFP. Organizatorii protestului spun că se aşteaptă, sâmbătă această, la 500 de mii de participanţi la Seul şi câteva zeci de mii în alte oraşe, potrivit AFP.

Preşedinta Coreea de Sud, Park Geun-hye, este implicată într-un scandal de corupţie izbucnit de câteva săptămâni, care o are în centru pe o apropiată a sa, Choi Soon-Sil, arestată la începutul lunii noiembrie pentru fraudă şi abuz de putere.

Un purtător de cuvânt al preşedintei sud-coreene a anunţat recent că aceasta şi-a angajat un avocat pentru a ţine legătură cu anchetatorii care au cerut audierea sa. Ar fi prima audiere a unui preşedinte sud-coreean în exerciţiu, scrie Hotnews.ro.

Choi Soon-Sil este acuzată că şi-a folosit influenţă asupra prietenei sale, Park Geun-hye, pentru a forţa mari companii, inclusiv Samsung, să ofere fonduri pentru fundaţii discutabile, sume pe care le folosea apoi în scopuri personale.

Samsung ar fi plătit 15,8 milioane de euro pentru una dintre aceste fundaţii, precum şi 2,8 milioane de euro lui Soon-Şil, pentru ca fiica prietenei preşedintei să facă în Germania cursuri de călărie.

Anchetatorii l-au interogat deja, în acest caz, pe moştenitorul Samsung, Lee Jae-Yong.


Mai multe articole despre:
protest Coreea de Sud Park Geun-hye