MENIU

Bob Dylan şi-a ridicat Premiul Nobel. Ce trebuie să mai facă pentru a primi cei 830 000 de euro

<p>Prima reacţie a lui Bob Dylan după ce a c&acirc;ştigat premiul Nobel</p>

Bob Dylan a ridicat, în sfârşit, premiul Nobel pentru Literatură, acordat anul trecut de Academia Suedeză.

În cadrul unei ceremonii private, fără presă, la care au participat doar 12 membri ai Academiei, artistul american a primit medalia de aur şi diploma aferentă. Evenimentul a avut loc la Stockholm, acolo unde Dylan a programat două concerte în acest weekend. Pentru a primi şi premiul de 830.000 de euro, compozitorul va trebui să susţină un discurs de acceptare până în 10 iunie. Comitetul Nobel l-a răsplătit pe Bob Dylan cu acest premiu pentru „crearea unor noi maniere de expresie poetică în cadrul marii tradiţii a muzicii americane”. 

Thomas Mann, Albert Camus, Samuel Beckett, Gabriel Garcia Marquez sau Doris Lessing: la 75 de ani, cântărețul american se alătură panteonului de personalități glorificate de Academia suedeză din 1901.

Orice laureat trebuie să accepte premiul în șase luni de la ceremonia de premiere la 10 decembrie, adică până la 10 iunie. ''Academia suedeză și Bob Dylan au fost de acord să se întâlnească în acest weekend. Acest lucru se va face într-un mic comitet și în privat și niciun reprezentant al presei nu va fi de față; numai Bob Dylan și academicieni vor fi prezenți, conform dorințelor lui Dylan'', a explicat secretarul permanent al Academiei suedeze, Sara Danius, fără a preciza dacă întâlnirea va avea loc sâmbătă sau duminică.

''Nu va fi pronunțat niciun discurs legat de Nobel. Academia are motive să creadă că o versiune înregistrată (a discursului) va fi trimisă la o dată ulterioară'', a adăugat ea. Pentru că fără discursul de acceptare, nu se va face plata contravalorii premiului: cecul opt milioane de coroane (838.000 de euro) care însoțește premiul Nobel nu este semnat și remis decât dacă premiul este acceptat.

Singura certitudine este că Bob Dylan susține două concerte în capitala Suediei, sâmbătă și duminică, debutul unui turneu european cu ocazia lansării noului său album în format triplu, ''Triplicate'', ce conține reluări ale unor cântece ale lui Frank Sinatra.

Mai multe articole despre:
alegeri măsuri premiu Nobel anunţ decizii premiu Nobel