MENIU

Negocieri moldo-ruse pe subiectul embargoului la produsele din Republica Moldova

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău, Vasile Bumacov, a sosit, astăzi, la Moscova pentru a discuta cu responsabilii ruși de problema embargoului, impus de Rusia la fructele, legumele și carnea din Republica Moldova.

După cum scrie presa de la Chișinău, Vasile Bumacov are prevăzute întâlniri, în capitala rusă, cu șeful Serviciului Federal rus pentru supraveghere veterinară și fitosanitară (Rosselihoznadzor), Serghei Dankvert, precum și cu șeful adjunct al Serviciului pentru protecția consumatorilor (Rospotrebnadzor), Irina Braghina, informează  Agerpres.

Ministrul, Vasile Bumacov, intenționează, în cadrul acestor negocieri, să ajungă la un compromis cu oficialii ruși și să rezolve problema sistării importurilor de produse din Republica Moldova. Negocierile, de astăzi, de la Moscova, privind ridicarea barierelor la exporturile moldovenești, în Federația Rusă, au fost convenite în luna august, cu ocazia vizitei la Chișinău a vicepremierului rus Dmitri Rogozin.

Rusia a interzis la 21 iulie importul de fructe și legume proaspete și conservate din Republica Moldova, invocând numeroase încălcări ale normelor fitosanitare ruse. Anterior, la 2 iulie, Rusia a impus restricții la importul de carne procesată din Republica Moldova, o decizie ce intervenea în ziua în care parlamentul de la Chișinău ratifica Acordul de Asociere la UE. Moscova a avertizat, în repetate rânduri, Chișinăul că semnarea Acordului cu UE va complica relațiile comerciale ale Republicii Moldova cu Rusia.

 

Mai multe articole despre:
Rusia negocieri Republica Moldova embargou