MENIU

NATO avertizează: Va fi cel mai amplu plan de apărare colectivă de după Războiul Rece

<p>NATO avertizează: Va fi cel mai amplu plan de apărare colectivă de după Războiul Rece</p>

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat, vineri, că Alianta Nord-Atlantică intenționează să accelereze procesul decizional, privind mobilizarea efectivelor militare, în cadrul planului de reacție față de amenințări, precum cele reprezentate de Rusia și de rețeaua teroristă Stat Islamic, informează Ziare.com.

"Alianța Nord-Atlantică este pe cale să implementeze cel mai amplu plan de apărare colectivă, de după sfârșitul Războiului Rece", a declarat Stoltenberg, citat de Wall Street Journal.

Potrivit lui Stoltenberg, NATO încearcă să se asigure că eventualele disensiuni politice nu vor întârzia mobilizarea Forței de reacție rapidă.

"Nu ne-ar ajuta să avem o forță disponibilă, în 48 de ore, dacă ne trebuie 48 de zile pentru a lua decizia de mobilizare. Istoria recentă arată că NATO are capacitatea de a lua decizii rapide. Nu vedem nicio amenințare imediată, asupra vreunui aliat din cadrul NATO, nici măcar asupra țărilor baltice. În același timp, observăm că mediul de securitate se schimbă și vedem o Rusie mai incisivă. De aceea, suplimentăm prezența militară în Letonia, Lituania și Estonia", a spus Stoltenberg, subliniind că Alianța va apăra orice stat membru, în caz de necesitate.

Pe fondul crizei ucrainene, NATO a suplimentat prezența militară, în statele membre est-europene, trimițând trupe, avioane suplimentare și mai multe nave militare, în Marea Baltică și în Marea Neagră.

Mai multe pe Ziare.com.