MENIU

Motivul pentru care televiziunea publică estonă a lansat un canal în limba rusă

Televiziunea publică estonă ERR a lansat luni primul ei canal în limba rusă ce se adresează importantei minorități vorbitoare de limbă rusă din această țară și care până acum putea să urmărească în limba maternă doar emisiunile televiziunilor de la Moscova.

"Scopul principal al noului canal este de a crea mai multă coeziune în societate și oferi vorbitorilor de limbă rusă din Estonia sentimentul că sunt de asemenea importanți", a declarat pentru AFP Darja Saar, redactor-șef al noului canal ETV+.

Minoritatea rusofonă reprezintă un sfert din cei aproximativ 1,3 milioane de locuitori ai Estoniei. Cea mai mare parte a acestei populații a sosit în această țară baltică după anexarea ei de către URSS în 1944. Estonia și-a recăpătat independența în 1990-1991.

Numeroase media ruse există deja în țările baltice, dar cele mai multe provin din Rusia și propagă linia Kremlinului în această regiune ce a trăit timp de o jumătate de secol sub jugul sovietic, amintește France Presse.

Decizia de a crea canalul a fost luată în timp ce au apărut tensiuni între republica baltică, membru al UE și NATO, și Rusia după anexarea Crimeii de către Moscova anul trecut și conflictul din estul Ucrainei.

Mai multe articole despre:
Estonia limba rusă ERR