MENIU

Moment istoric: 24 de ani de la desfiinţarea URSS. Imagini de colecţie cu anunţul făcut de Gorbaciov

Moment istoric: 24 de ani de la desfiinţarea URSS. Imagini de colecţie cu anunţul făcut de Gorbaciov

În urmă cu 24 de ani, lumea trăia un moment care urma să marcheze decisiv istoria. În luna decembrie a anului 1991 se dizolva URSS, una dintre cele mai mari forţe politice şi militare care dominase lumea de după cel de-al doilea război mondial.

Pe 1 decembrie 1991 Ucraina îşi declară independenţa faţă de URSS, după ce 90% din populaţie s-a pronunţat în acest sens la un referendum intern. A fost începutul sfârşitului pentru URSS. Pe 8 decembrie 1991, conducătorii Rusiei, Ucrainei și Belarusului s-au întâlnit pentru a cădea de acord că Uniunea Sovietică a fost dizolvată și a fost înlocuită de Comunitatea Statelor Independente.

Anunţul privind desfiinţarea URSS din decembrie 1991 a fost făcut de Mihail Gorbaciov într-un discurs istoric. Imaginile de colecţie de atunci vorbesc de la sine despre dramatismul momentului.

Pe 25 decembrie1991, Gorbaciov a demisionat din funcția președinte al URSS și a predat puterea lui Boris Elțîn. Apoi, Sovietul Suprem a votat pentru autodizolvarea sa și a abrogat declarația din 1922 care stabilea în mod oficial existența URSS. Până la sfârșitul anului 1991, toate instituțiile oficiale sovietice își încetaseră activitatea.

Mai multe articole despre:
Rusia Gorbaciov URSS