MENIU

Minting în faţa Ambasadei SUA la Belgrad

Peste 10.000 de persoane s-au adunat în faţa Ambasadei Statelor Unite la Belgrad, să protesteze faţă de propunerile trimisului special al ONU, Martti Ahtisaari, privind statutul provinciei Kosovo. Manifestanţii, dintre care aproape o mie erau veniţi chiar din provincia majoritar albaneză, purtau banderole pe care se putea citi "Kosovo - inima Serbiei", "Planul celor trei A - albanezii, America, Ahtisaari" sau "Ajutor, Rusia!"

Mulţi îşi pun mari speranţe în Moscova, care ar putea uza de dreptul de veto ca să blocheze o hotărâre a Consiliului de Securitate în favoarea independenţei provinciei Kosovo. În faţa ambasadei americane, au fost desfăşurate importante efective de poliţişti. Manifestaţia a fost organizată la apelul Consiliului Naţional Sârb pentru Kosovo şi susţinută de mai multe formaţiuni naţionaliste, printre care Partidul Democratic din Serbia al premierului Vojislav Kostunica.

Negocierile dintre Belgrad şi Pristina în legătură cu proiectul lui Ahtisaari, începute în urmă cu o săptămână la Viena, continuă. În acelaşi timp, la Sarajevo, peste 5 000 de persoane au protestat faţă de decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de a nu considera Serbia responsabilă de genocidul din Bosnia în timpul războiului din anii 1992-1995.
Mai multe articole despre:
Kosovo Serbia Bosnia