MENIU

Ministru american: Washingtonul ar putea livra arme Kievului

Ministrul adjunct american al apărării, Derek Chollet, a declarat că Statele Unite ale Americii pun la punct un program de ajutor, pentru Guvernul ucrainean, care ar putea cuprinde și livrarea de arme, potrivit RIA Novosti.

"Președintele ucrainean Petro Poroșenko ne-a cerut să furnizăm Ucrainei ajutor letal (...). Deocamdată, nu am luat o decizie în acest sens, dar suntem interesați în elaborarea unui program care ar putea include pe viitor astfel de livrări", a precizat Chollet, într-o intervenție la Institutul internațional pentru studii strategice (IISS), informează Agerpres.

Președintele Poroșenko a solicitat Congresului american, cu ocazia vizitei sale din septembrie în SUA, să ajute Ucraina cu arme.

”Militarii ucraineni au nevoie de mai multe echipamente militare. Letale și neletale. Ei au nevoie urgență de acestea”, afirma, cu acea ocazie, liderul de la Kiev.

Agenția de presă rusă amintește că subsecretarul de stat american, Victoria Nuland, s-a aflat, la începutul acestei săptămâni, la Kiev, pentru a evoca asistența din partea Washingtonului pentru Ucraina. Președintele Petro Poroșenko a mulțumit cu acest prilej Statelor Unite ”pentru sprijinul puternic acordat Ucrainei în drumul său spre libertate și democrație”.

De la începutul crizei în Ucraina, Washingtonul a acordat Kievului peste 290 de milioane de dolari, dintre care 116 milioane sub formă de ajutor militar, care nu include, însă, arme letale.