MENIU

Mesajul dramatic al UE pentru Trump, înainte de summitul NATO: ”Dragă America...”

”Dragă America, preţuieşte-ţi aliaţii, la urma urmei nu ai atât de mulţi”. Este mesajul pe care i l-a transmis preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintelui american Donald Trump, înainte de summitul NATO. În replică, liderul de la Casa Albă a acuzat din nou blocul comunitar că profită de pe urma Statelor Unite. Între timp, Rusia a caracterizat Alianţa drept un produs al Războiului, înfiinţată pentru confruntare.

”Dragă America, preţuieşte-ţi aliaţii, la urma urmei nu ai atât de mulţi!”, a spus Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Donald Tusk i-a cerut preşedintelui american să înceteze cu reproşurile la adresa aliaţilor privind bugetul pentru apărare, deoarece Europa cheltuieşte mult mai mult pentru apărare decât Rusia şi tot atât cât China. Mai mult, a amintit că Europa a fost prima care a răspuns la scară largă atunci când Statele Unite au fost atacate pe 11 septembrie 2001 şi a pierdut 870 soldaţi în războiul din Afganistan.

”Stimate domnule preşedinte, vă rog să vă amintiţi de acest lucru mâine, când ne întâlnim la summitul NATO, dar mai ales când vă întâlniţi cu preşedintele rus Vladimir Putin, la Helsinki. Merită întotdeauna să ştii cine este prietenul tău strategic şi cine reprezintă o problemă strategică”, a spus Tusk.

Răspunsul lui Trump nu s-a lăsat aşteptat.

”Ba avem mulţi aliaţi, dar nu putem permite să se profite de noi. Uniunea Europeană profită de noi. Din punctul meu de vedere, (Vladimir Putin - n.r.) este un concurent. Cred că ne înţelege cu Rusia, a ne înţelege cu China reprezintă un lucru bun, nu un lucru rău”, a spus Trump.

Donald Trump a plecat la summitul NATO de la Bruxelles. După aceea, va merge la Londra, pentru o întâlnire cu premierul Marii Britanii, iar la începutul săptămânii viitoare se va întâlni cu Vladimir Putin, la Helsinki.