MENIU

Merkel: Germania și Austria cer organizarea unui summit de urgență pe tema refugiaților

<p>Angela Merkel</p>

Angela Merkel cere organizarea unui Consiliu European extraordinar pentru discutarea crizei refugiaților, după ce Consiliul JAI de luni seară nu a ajuns la un acord privind distribuirea a 120.000 de migranți. Summitul ar urma să aibă loc săptămâna viitoare. 

Angela Merkel și omologul său austriac, Werner Faymann, s-au pronunțat pentru organizarea unei reuniuni de urgență a șefilor de state și de guverne pentru găsirea unei soluții la criza reufgiaților.

Consilul European la nivel de miniștri de Interne a ajuns luni la un acord pentru relocarea a 40.000 de refugiați, dar nu și pentru distribuirea altor 120.000. 

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere a declarat tot azi că UE trebuie să pună presiune pe statele membre care nu acceptă cotele obligatorii de refugiați.

"Cred că trebuie să vorbim despre mijloace de presiune", a declarat el la postul de televiziune german ZDF. Țările care refuză repartizarea refugiaților stabilită conform cotelor sunt țări care primesc numeroase fonduri structurale. Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker "a sugerat că ar trebui să analizăm dacă aceste țări ar trebui să primească mai puține fonduri structurale, și sunt de acord"", a spus oficialul german. 

"Cred, prin urmare, că trebuie să discutăm despre modalități de exercitare a presiunii", a spus Maiziere într-un interviu pentru ZDF.

Miniştrii Justiţiei şi Afacerilor Interne (JAI), reuniţi luni la Bruxelles, nu au reuşit să adopte o decizie privind planul Comisiei Europene de a repartiza 120.000 de refugiaţi, în urma opoziţiei ferme a Ungariei, României, Cehiei şi Slovaciei, însă o nouă reuniune va avea loc la 8 octombrie.