MENIU

Mărturii din infernul de la Centrala Zaporoje, capturată de ruși: „Se simte ca într-o închisoare de înaltă securitate”

Zaporoje, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Foto/Profimedia

Ziarul Telegraph a vorbit cu foști și actuali angajați ai centralei nucleare Zaporizhzhya, pe care trupele ruse au ocupat-o la începutul războiului. Situația din jurul centralei nucleare a escaladat la începutul lunii august, când aceasta a început să fie supusă bombardamentelor regulate, în care părțile în conflict își dau vina reciproc. Lucrătorii stației au povestit publicației despre atmosfera de teamă care predomină în stație, detențiile și tortura angajaților, precum și despre echipamentul militar rusesc pe teritoriul unei instalații nucleare.

„Se simte ca într-o închisoare de maximă securitate: presiune psihologică constantă, nu există nicio modalitate de a contacta familiile, pentru că ei [rușii] au oprit toate comunicațiile și au interzis telefoanele mobile”, a spus unul dintre interlocutorii publicației.

Potrivit a trei martori oculari, armata rusă a redus personalul stației la un nivel periculos și a impus restricții de circulație, ceea ce le-a îngreunat și mai mult activitatea.

Nu putem controla echipamentele de operare ale stației, deoarece acestea interzic circulația pe teritoriu pe timp de noapte.

În plus, militarii au interzis exercițiile regulate ale personalului stației pentru a minimiza numărul de civili din instalația nucleară și au minat și zona din jurul iazului de răcire, probabil ca măsură defensivă, scrie The Telegraph.

Ziarul notează că toți interlocutorii publicației au confirmat în mod independent prezența echipamentului militar pe teritoriul stației, inclusiv transportoare blindate, vehicule blindate Tiger și tunuri autopropulsate 2S7 Pion.

„Și-au pus echipamentul în sălile mașinilor și au interzis trecerea, din cauza cărora există conflicte constante între muncitori și soldați”, a spus unul dintre angajați. El a confirmat, de asemenea, autenticitatea unui videoclip recent lansat care arată echipamente rusești în sala mașinilor.

 

În plus, angajații centralei sunt încrezători că rușii au plănuit să închidă reactoarele și să oprească centrala electrică, dar nu au reușit să o facă din cauza dificultăților tehnice - centrala nucleară are nevoie de electricitate pentru a se răci după ce reactoarele sunt oprite și de urgență. generatoarele diesel sunt proiectate pentru doar 72 de ore de funcționare, a remarcat angajatul.

Un inginer care încă lucrează la CNE Zaporizhzhya a spus că oficialii locali încearcă să găsească cărbune pentru a reporni o centrală termică din apropiere pentru a menține centrala în funcțiune după ce se închide. Dar liniile electrice deteriorate de lângă Melitopol fac această sarcină și mai dificilă, a adăugat el.

De asemenea, un fost angajat al stației, care a reușit să plece spre Zaporojie, a declarat ziarului că pe teritoriul stației se află un depozit de combustibil uzat, în acoperișul căruia a fost blocat un fragment de rachetă. El a spus că rușii au făcut fotografii pentru a face Ucraina să se simtă vinovată pentru bombardament, dar toți angajații stației au înțeles că racheta a venit de la Energodar ocupat. El a declarat că era vizibil din traiectorie.

Lucrătorii stației au declarat reporterilor că personalul ZNPP este torturat de membrii serviciului de securitate rus. Ei cred că așa încearcă rușii să intimideze personalul înainte de sosirea misiunii AIEA, astfel încât să nu spună inspectorilor ONU despre riscurile existente la adresa siguranței centralei.