MENIU

Maia Sandu: "Sute de oameni n-au putut vota. S-a încălcat un drept constituțional"

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost prost organizate, a declarat candidatul pro-european, Maia Sandu, duminică, după cel de-al doilea tur de scrutin. Aceasta consideră că autoritățile moldovene au încălcat un drept constituțional al cetățenilor, în condițiile în care mai multe secții de votare din Diaspora au rămas fără buletine de vot cu câteva ore înainte de închiderea urnelor.

”Aceste alegeri au fost organizate prost. Am solicitat autorităților să suplimenteze numărul de buletine și să deschidă noi secții de vot în regiunile unde sunt stabiliți mai multi cetățeni ai Moldovei: Franța, Italia, România. Solicitările au fost ignorate. Buletinele de vot s-au terminat la Londra, Bologna, București și Paris. Sute de oameni nu au putut să voteze. Această situație este inacceptabilă. Autoritățile Republicii Moldova au încălcat dreptul constituțional al cetățenilor de a-și exercita dreptul la vot”, a declarat Maia Sandu.

Candidatul PAS susține că va cere cere Serviciului de Informații și Securitate să investigheze ce s-a întâmplat cu cele câteva mii de buletine destinate secțiilor de votare din Portugalia, pentru a se asigura că nu au fost folosite în scopul fraudării alegerilor.

”Avem informații despre cumpărare a voturilor, violență împotriva observatorilor, incidente în care mii de cetățeni din stânga Nistrului au fost aduși la vot”, a mai precizat Maia Sandu.

Alegeri decisive în Moldova. Prezenţa la vot, peste 50%. Primele rezultate

După numărarea tuturor voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, a acumulat 47,98% din voturi, iar candidata unică proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM), Maia Sandu - 38,71%.

Astfel, pentru că niciun candidat nu a reușit să obțină majoritate de voturi, duminică, 13 noiembrie, a avut loc al doilea tur de scrutin, în care lupta pentru președinție s-a dat între primii doi clasați - Dodon și Sandu -.

Secția de vot de la Ambasada Moldovei din București a fost închisă

Maia Sandu cere demisia ministrului de Externe. ”Moldovenii din Diaspora nu sunt lăsați să voteze”